Inteligența artificială nu ne va distruge prea curând

Inteligența artificială nu ne va distruge prea curând

Inteligența artificială este și va fi mai docilă decât credem, iar un institut american vrea să înlăture stereotipurile din filme.

Institutul Allen Institute for Artificial Intelligence, cunoscut ca AI2, lucrează intens la o serie de proiecte legate de domeniul inteligenței artificiale. Institutul este finanțat de către miliardarul Paul Allen, iar n prezent are două scopuri importante legate de această tehnologie ce devine din ce în ce mai puțin exotică.

Unul dintre marile proiecte ale AI2 este acela de a crea un motor de căutare bazat pe inteligența artificială care să poată căuta în interiorul eseurilor științifice, iar un altul încearcă să învețe inteligența artificială să extragă ”cunoștințe vizuale” din imagini și videoclipuri, conform boingboing.net.

Pe lângă acestea, scopul institutului este să ”contreze mesajele și stereotipurile perpetuate de Hollywood, dar chiar și de cercetători în domeniu, conform cărora inteligența artificială ar putea distruge omenirea.”

CEO-ul și savantul Oren Etzioni consideră că motivele din spatele acestor afirmații nu sunt neapărat evidente. Acesta arată că oamenii din domeniu, chiar și Bill Gates, vorbesc despre pericolele pe care le prezintă inteligența artificială, dar folosesc cuvinte de tipul ”eventual” sau ”ar putea” pentru a pune lucrurile în context.

Etzioni este de acord cu o asemenea afirmație, care poate însemna o mie sau un milion de ani, posibilul devenind probabil și chiar foarte sigur pe măsură ce trece timpul. Problema este că parafrazările pierd acei termeni cheie despre care vorbește CEO-ul AI2.

Oren Etzioni vorbește și despre ”paznicii” inteligenței artificiale. Acesta susține că AI2 a lansat încurajări către comunitate pentru a cerceta acest domeniu. Etzioni vrea ca acești gardieni pentru inteligența artificială să înlăture imaginea construită de filmele SF, conform cărora tehnologia este o forță malefică și monolitică, fiind gata să scape de sub control.

Citește și: