Inteligența artificială de la Google tocmai a devenit înfricoșătoare

Inteligența artificială de la Google tocmai a devenit înfricoșătoare
Andrada Bonea
Andrada Bonea
11:39 28.10.2016

Cercetătorii din cadrul proiectului Google Brain deja reușiseră să facă sistemele bazate pe inteligență artificială să creeze opere de artă bizare.

Oricât de înfricoșătoare ar fi respectivele creații, mai ales luând în calcul faptul că vin din „mintea” unui robot, o nouă realizare a celor de la Google Brain e chiar mai întunecată de atât. Este vorba despre o criptare generată de inteligența artificială, fără intervenție umană.

Asta nu confirmă neapărat temerile lui Stephen Hawking, potrivit cărora roboții ne vor distruge pe toți, dar anticipează o independență nu tocmai dezirabilă pentru entitățile lipsite de cod moral și empatie.

Potrivit studiului, Martin Abadi și David G. Andersen au permis unor rețele neurale numite Alice, Bob și Eve să își transmită una alteia mesaje folosind o criptare creată de ele.

După cum scriu cei de la New Scientist, Abadi și Andersen le-au dat câte o misiune fiecărui sistem: Alice a trebuit să trimită un mesaj secret pe care să îl poată citi doar Bob, iar Eve trebuia să încerce să decodeze mesajul. Experimentul a început cu un mesaj pe care Alice l-a convertit într-o „bolboroseală”, pe care Bob a reușit să o decodifice.

În primă fază, Alice și Bob nu se descurcau extraordinar la ascunderea comunicării, dar în decursul a 15.000 de tentative, Alice și-a dezvoltat propria strategie de criptare, iar Bob a învățat simultan cum să decripteze mesajele. Informația transmisă avea 16 biți, fiecare fiind fie 0, fie 1, așadar faptul că Eve a putut să ghicească jumătate dintre ei a fost un soi de noroc.

Nu vrem să promovăm o teorie a conspirației sau să propunem un scenariu distopic, dar faptul că mașinăriile își pot crea singure metode de criptare nu sună foarte îmbucurător. Experții au menționat că e o cale lungă până când computerele vor ajunge măcar aproape de metodele sofisticate de criptare făcute de om, „dar măcar încearcă”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI