Instrumentul care îți prezice moartea cu ajutorul informațiilor de pe Facebook

Instrumentul care îți prezice moartea cu ajutorul informațiilor de pe Facebook

Există pe internet multe instrumente algoritmice care pretind că îți pot prezice moartea, dar Predictive World e unul dintre cele mai reușite peste care am dat vreodată.

Interfața creată de Ubisoft și experții de la Universitatea Cambridge îți analizează contul de Facebook și scoate la iveală statistici interesante despre tine. Nu sunt toate foarte precise, dar o parte chiar au sens. Programul nu prezice doar la ce vârstă vei muri, ci și informații legate de greutate, înălțime, obiceiurile nesănătoase precum fumatul și consumul de alcool, venitul lunar și cât de mulțumit ești de nivelul tău de trai.

Ubisoft a făcut din „big data” și algoritmii predictivi teme importante în noul joc de acțiune și aventură Watch Dogs 2. În joc, eroul Marcus Holloway este acuzat pe nedrept de o crimă, din cauza unui sistem de operare care colectează și analizează datele despre toți rezidenții orașului în care acesta locuiește.

Prin urmare, Predictive World a fost creat pentru a promova jocul și pentru a demonstra că ficțiunea și realitatea nu sunt tot timpul divergente. Ne arată cum date absolut banale despre noi, care pot fi găsite pe rețelele sociale, pot fi folosite pentru a ne concepe profilul și pentru a ne încadra în modele comportamentale.

„În fiecare zi, lăsăm mai mult de cinci miliarde de giga de date în urma noastră. Aceste informații vin din miliarde de puncte de colectare: de la tranzacțiile online, desigur, la semnalele GPS, like-urile din social media, mesajele pe care le schimbăm, chiar și biletele de parcare și dozatoarele de sucuri. Apoi, sunt vândute, cumpărate și analizate cu scopul de a crea probabilități puternice și precise legate de cine suntem și ce este cel mai probabil să facem”.

Puteți încerca algoritmul aici. Dacă nu vă dă cele mai precise date, de exemplu venitul sau numărul de țigări fumate zilnic, partea bună e că puteți modifica variabilele respective.

Citește și: