22 oct. 2016 | 11:26

Implantul de inteligență este în lucru și va fi disponibil în viitor

ȘTIINȚĂ
Implantul de inteligență este în lucru și va fi disponibil în viitor

Implantul de inteligență sună foarte SF, dar lucrurile s-ar putea să devină realitate mult mai repede decât ne-am imagina, grație unei investiții private.

Compania Kernel, care a fost fondată în acest an de către Bryan Johnson, este cea care pune la bătaie 100 de milioane de dolari pentru a crea implantul de inteligență. Nume mari din domeniu colaborează deja cu această companie pentru a putea crea dispozitivul. Antreprenorul s-a gândit mult timp cum ar putea să contribuie pentru binele umanității și a concluzionat că ”inteligența este cea mai prețioasă și mai puternică resursă existentă”.

Scopul său este să dezvolte inteligența umană la fel cum se dezvoltă acum inteligența artificială, iar primele experimente cu implantul de inteligență vor fi realizate pe memorie. În prezent, Theodore Berger, asociat al lui Johnson, studiază pacienți ce suferă de epilepsie și au implanturi electrice în creier, pentru a le preveni crizele. Echipa lui Berger folosește astfel de implanturi pentru a înregistra activitatea creierului, contribuind la o mai bună înțelegere pentru cum funcționează memoria.

Primii care ar beneficia de un asemenea implant vor fi cei ce suferă de probleme de memorie. Johnson spune că ”primii super-oameni vor fi cei care au deficiențe”. Johnson vrea nu doar să aducă memoria la capacitate normală, ci să o îmbunătățească, iar apoi să dezvolte implantul și să lucreze și la inteligență.

Cei 100 de milioane de dolari, scoși de Johnson din propriul buzunar, vor fi folosiți pentru a crea implantul de inteligență. Acesta va fi cât mai mic și mai ușor de implantat cu putință, fiind capabil să înregistreze sau să stimuleze activitatea mai multor neuroni.

”Am putea învăța de o mie de ori mai repede? Am putea să ne conectăm la calculatoare? Am putea să alegem ce amintiri să păstrăm și la care să renunțăm?” Sunt întrebări la care antreprenorul Bryan Johnson vrea să găsească răspunsuri în viitor, arată newscientist.com.