Pilotul automat al unei Tesla Model X a salvat viața șoferului

Pilotul automat al unei Tesla Model X a salvat viața șoferului
11:27 09.08.2016

O Tesla Model X și-a folosit funcția de pilot automat pentru a-și transporta șoferul (sau pasagerul, depinde cum vrei să-l numești) în siguranță la spital, unde a primit tratament pentru embolism pulmonar.

După ce au apărut numeroase discuții generate de accidentul mortal în care a fost implicat un Tesla Model S, acest caz ne redă o parte din speranțele în mașinile autonome. Bărbatul din Missouri, pe nume Joshua Neally, își achiziționase de curând mașina, iar în timp ce se întorcea acasă de la birou, a simțit o durere puternică în abdomen. Pentru că durerea nu părea să se retragă, și-a sunat soția și au căzut de acord că trebuie să meargă la spital.

Din fericire, modul autonom de rulare al lui Model X s-a comportat exemplar. SUV-ul Tesla a parcurs independent o distanță de 32 de kilometri, până la intrarea în curtea spitalului. Acolo, Neally a preluat controlul pentru a parca mașina, notează Ars Technica.

Examinarea medicilor a scos la iveală faptul că bărbatul avea embolism pulmonar, o afecțiune care implică obstrucția unei artere pulmonare, de unul sau mai multe cheaguri de sânge. Când se întâmplă acest lucru, nivelul de oxigen din sânge scade, iar presiunea pulmonară crește. Embolismul pulmonar poate determina moarte subită, de obicei în 30 de minute de la apariția simptomelor, în cazul în care cheagurile au dimensiuni mari. Cheagurile de dimensiuni mai mici pot determina leziuni ireversibile la nivelul inimii și al plămânilor.

Astfel, Tesla Model X i-ar fi putut salva viața lui Neally. Acesta a recunoscut că ar fi putut fi mai înțelept să cheme o ambulanță și să aștepte intervenția. Totuși, nu exista nicio certitudine că aceasta ar fi ajuns în timp util, iar, la urma urmei, totul e bine când se termină cu bine. Chiar dacă Joshua a fost externat în aceeași zi, doctorii au declarat că a fost norocos.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI