02 aug. 2016 | 15:11

„Ignoranță prezidențială”: care sunt adevărurile științifice pe care Donald Trump le contestă

ACTUALITATE

Până la sfârșitul anului, America avea un nou președinte: fie Hillary Clinton, fie Donald Trump.

Faptul că Donald Trump e la un pas distanță de a căpăta cea mai mare autoritate în America e destul de înfricoșător, dintr-o serie de motive. Ne-am familiarizat deja cu discursurile sexiste, rasiste și deseori lipsite de logică și coerență, dar cei de la IFL Science cred că există un aspect care nu primește suficientă atenție: relația complicată a lui Trump cu știința.

Prin urmare, au făcut o listă de teorii științifice (majoritatea foarte populare și dovedite) pe care potențialul viitor președinte le contestă. Unul dintre ele e reprezentat de schimbările climatice, pe care le consideră o conspirație pusă la cale de chinezi pentru a face fabricile americane mai puțin competitive.

Te poți prinde cât de puțin sens are speculația lui Trump din simplul fapt că guvernul chinez a semnat acordul de la Paris, privind reducerea schimbărilor climatice. De asemenea, ar însemna că o mulțime de organizații științifice, printre care și NASA, s-au alăturat acestei conspirații teribile împotriva economiei americane.

Dat fiind faptul că ocupă al doilea loc în ceea ce privește cantitatea de gaze poluante emise, America trebuie să colaboreze cu China pentru sănătatea planetei pe care locuim. Sunt șanse mari ca nici măcar Trump să nu aibă încredere în propriile afirmații. Deocamdată, candidatul republican folosește cărbune pentru a produce energie, pentru simplul fapt că e mai ieftin pe termen scurt în comparație cu sursele de energie verde.

De asemenea, când a fost întrebat ce departament guvernamental ar înlătura pentru a face economie de bani, a spus că în mod clar ar alege Departamentul pentru Mediu, pentru că „omoară afacerile”. Probabil că Trump se referea la EPA (Environmental Protection Agency), care încearcă să conserve natura, să păstreze apa și aerul curate și să protejeze sănătatea oamenilor, lucruri care nu au nicio importanță pentru Trump.

La urma urmei, Trump a luat în considerare ideea de a pune în funcțiune conducta Keystone XL, pe care Obama a închis-o acum ceva timp. Este și fan al fracturării hidraulice, o metodă controversată de exploatare a gazelor de șist. Așadar, ar fi absurd să ne așteptăm să îi pese de mediu.

Donald Trump mai crede vehement și în faptul că vaccinurile cauzează autismul. Această teorie a fost combătută de (prea) multe ori de oamenii de știință, dar se pare că încă are adepți. Teoria a devenit populară din cauza lui Andrew Wakefield, care a publicat un studiu în 1998, care asociază această condiție medicală cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), făcut bebelușilor la scurt timp după naștere. Nu contează că s-a constatat că Wakefield falsificase rezultatele studiului său, motiv pentru care şi-a pierdut şi dreptul de a mai profesa medicina, pentru că încă există oameni care îi susțin teoria. Donald Trump a povestit că un anagajat al său și-a vaccinat copilul de doi ani, iar acesta a devenit autist după o săptămână.

Trump nu pare să creadă nici în beneficiile somnului. A declarat, în luna noiembrie, că nu doarme mai mult de trei-patru ore. După cum probabil știm cu toții, cercetătorii au demonstrat de mai multe ori că atât de puține ore de somn reduc abilitatea oamenilor de a gândi rațional, de a-și stăpâni deciziile și chiar de a distinge între alegeri morale și imorale. Profund afectată este și memoria de lungă durată, iar un studiu arată că 18 ore fără somn îți fac organismul să se miște la fel cum ar face-o dacă ai fi beat. Ce e drept, asta ar explica multe despre conduita lui Trump.

Nu în ultimul rând, deși Trump nu e chiar în stadiul în care să susțină că Pământul e plat sau că aselenizările au fost înscenate, nu vede rostul demersurilor NASA pentru „cucerirea” spațiului. În noiembrie, un băiat de 10 ani l-a întrebat pe Donald Trump ce părere are despre NASA. Acesta a răspuns că momentan există probleme mai mari și că America nu are bani de investit în așa ceva.

America e cea mai bogată țară din lume, iar o parte din succesul economiei se datorează NASA. Agenția Spațială face 10 dolari pentru fiecare dolar investit în ea, așadar sprijinirea ei nu îi ajută pe americani doar să exploreze spațiul, ci și să devină mai bogați. În plus, bugetul federal acordat NASA e de 0,4 în total.