IBM și MIT vor să facă roboții să audă și să vadă precum oamenii

IBM și MIT vor să facă roboții să audă și să vadă precum oamenii

Roboții autonomi și alte sisteme cu inteligență artificială nu se descurcă încă extraordinar când vine vorba de înțelegerea lumii înconjurătoare. Experții de la IBM și MIT sunt de părere că pot schimba acest lucru.

Prin urmare, cei doi giganți au bătut palma pentru un parteneriat care își propune să îmbunătățească abilitatea inteligențelor artificiale de a auzi și vedea la fel de bine precum oamenii. IBM va asigura expertiza și tehnologia supercomputerului Watson, iar MIT va conduce cercetările. Este cam prematur să știm care va fi rezultatul final, dar experții au încredere în potențialul ideii lor.

Una dintre cele mai mari provocări va fi îmbunătățirea recunoașterii modelelor și predicției. O ființă umană poate descrie foarte ușor un eveniment pe care l-a asista și să prezică ce se va întâmpla în continuare, abilitate pe care nu o întâlnim nici la cele mai avansate inteligențe artificiale, potrivit Engadget.

Cei de la IBM cred că, dacă ar reuși să dea această capacitate roboților, ar putea aduce beneficii multor oameni, de la cei care acordă îngrijiri medicale până la cei care se văd nevoiți să repare mașinării complicate. Această chestiune e de interes major și pentru giganți tech de talia Google sau Facebook. Oamenii de știință au rareori acces la tehnologii atât de complexe, dar să nu uităm că e vorba despre IBM, care a creat un computer mai inteligent decât o bună parte din oameni. Supercomputerul Watson a câștigat împotriva unui adversar uman la Jeopardy, și-a demonstrat abilitățile culinare gătind preparate exotice, și, mai presus decât orice, a salvat o viață.

Citește și: