HoloFlex: viitorul smartphone e holografic și flexibil
Cei de la Samsung au brevetat telefonul cu ecran flexibil acum ceva timp, dar lucrurile s-au oprit acolo. Totuși, cu siguranță au stârnit interesul și altor dezvoltatori pentru acest tip de gadget.
În afară de cei de la LG, care și-a manifestat entuziasmul în cadrul ediției CES 2016, fascinați de această tehnologie s-au dovedit și cei de la Human Media Lab. Acum nu mult timp, canadienii au prezentat ReFlex, primul telefon mobil cu ecran flexibil multi-touch de înaltă rezoluție. Acum, aceiași cercetători au prezentat HoloFlex, pe care cei de la The Verge îl numesc „cel mai cool smartphone pe care nu îl poți avea”. E, practic, o versiune cu mult îmbunătățită a tuturor conceptelor de ecrane 3D și telefoane flexibile pe care le-am văzut până acum. Asta pentru că le include pe amândouă.
Mai degrabă decât să proiecteze câte o imagine pentru fiecare ochi, precum un display 3D obișnuit, HoloFlex are un strat de lentile mici care dispersează lumina în mai multe direcții. Așadar, ar trebui să permită mai multor persoane să vadă în același timp imaginile 3D, fără echipament special. În plus, HoloFlex se îndoaie în așa fel încât utilizatorii să poată interacționa cu ceea ce este pe ecran, iar mai jos putem vedea o exemplificare clară.
Touși, există cel puțin un dezavantaj care cântărește mult în balanța utilității. Chiar dacă te uiți la un ecran cu rezoluție de 1080 de megapixeli, în realitate vezi o imagine de 160 x 104 pixeli. Evident, e prea puțin pentru un telefon modern, ceea ce înseamnă că tehnologia va mai necesita ceva timp înainte de a fi implementată pe telefoane comerciale.
[readmore]
Cât despre ReFlex, telefonul flexibil fără holograme al celor de la HML, acesta are un ecran touchscreen flexibil OLED fabricat de LG și oferă o rezoluție 720p. Acesta este, de asemenea, echipat și cu senzori care măsoară forța aplicată de utilizator atunci când îndoaie ecranul. Cei de la HML spun că senzorii oferă informații unui generator de virbații care funcționează împreună cu diferite aplicații, precum celor dedicate cititului de cărți și benzi desenate, așa încât acestea să ofere utilizatorului o senzație cât mai realistă atunci când răsfoiește digital o carte sau o revistă. Momentan, prototipul folosește un Android KitKat 4.4 dedicat numai ecranului flexibil OLED. Din păcate nu se știu alte detalii tehnice precum memoria RAM disponibilă sau procesorul aflat în acest dispozitiv. Poți citi mai multe despre el aici.