05 ian. 2016 | 09:56

Hackerii au reușit să instaleze Linux pe PS4

VIDEO
Hackerii au reușit să instaleze Linux pe PS4

Linux pe PS4 este primul pas spre un proiect mult mai complex ce implică rularea de aplicații terțe și jocuri pe consola celor de la Sony.

Cei de la Sony nu au fost niciodată încântați de tentativele modderilor de console, mai ales când acestea s-au finalizat cu posibilitatea de a rula jocuri piratate. Lăsând potențialele pierderi financiare la o parte, Linux pe PS4 este primul pas către materializarea acelui proiect pe consola lansată în urmă cu aproximativ doi ani de către japonezi.

Demonstrația pe care o puteți vedea și voi detaliată în clipul de mai sus a fost arătată pentru prima oară la 32nd Chaos Communication Congress de către hackerul fail0verflow, pe care s-ar putea să-l recunoașteți din comunitatea hackerilor responsabili în ultimii ani de jailbreak la iPhone. Acesta arată cum poți instala Linux pe PS4 și, printr-un emulator, cum poți juca o versiune de Pokemon pe aceeași consolă.

Atât Xbox One, cât și PS4 sunt construite pe arhitectură X86, similar cu PC-urile clasice. Deși sistemul de operare proprietar folosit de console previne nativ rularea de diverse jocuri sau programe, având în vedere platforma hardware, era necesară doar dezvoltarea unui hack pentru deblocarea resurselor hardware și instalarea de Linux.

Pentru atingerea acesuti scop, Fail0verflow și echipa sa au căutat și găsit vulnerabilități în WebKit, folosit de browserul consolei și FreeBSD, sistemul de operare pe care este bazată interfața PS4. Pentru că ambele sunt open source, hackerul a avut timp să caute liniștit o vulnerabilitate pe care să o exploateze pentru a aduce Linux pe PS4. Singurul lucru care lipsește, este suportul pentru accelerarea hardware. În plus, kernelul Linux a avut nevoie de peste 7000 de modificări pentru rula în condiții optime pe consola Sony. După remedierea problemelor ce țin de drivere pentru partea video, fail0verflow a ținut să menționeze că, în teorie, nu ar trebui să întâmpine nici un fel de probleme în a rula SteamOS pe PS4, un gest care ar deschide porțile către un număr foarte mare de jocuri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele