Google Art Camera va imortaliza opere de artă pentru totdeauna

Ideea de digitizare a unor opere de artă, prin camere precum Art Camera, este una din ce în ce mai actuală, iar cei de la Google au atât banii, cât și uneltele pentru a o pune în aplicare la scară largă.

În contextul în care tablourile și multe alte opere de artă nu sunt neapărat nemuritoare, conservarea lor în format digital pentru mulți ani de acum înainte este o soluție foarte interesantă pentru ca generațiile următoare să se bucure de ele. Pentru facilitarea acestui efort, cei de la Google au creat o cameră digitală de înaltă rezoluție intitulată Art Camera. Aceasta permite companiei scanarea mult mai rapidă a picturilor la o rezoluție impresionantă.

Pentru a înțelege un pic mai bine cât de utilă este noua Art Camera este suficient să aveți în vedere activitatea din ultimii ani a diviziei Google Cultural Institute. În câțiva ani de activitate, cu tehnologia pe care au avut-o la dispoziție, cei de la Google au putut scana și arhiva aproximativ 200 de opere de artă. După adopție Art Camera, doar câteva luni au fost suficiente pentru scanarea unui număr impresionant de peste 1000 de opere. Creșterea în viteză se datorează în mod exclusiv performanței noii camere.

Merită reținut că, cel puțin în cazul Google Art Camera, nu este vorba doar de scanare la rezoluție mare, ci și de rapiditate. ,,Timpul de scanare a fost redus drasstic. În trecut dura aproximativ o zi întreagă pentru a captura o imagine. Pentru a vă face o idee, acum, în cazul unui tablou de un metru pe un metru, ar dura doar 30 de minute.” Astfel a transpus în cifre Marzia Niccolai, directorul tehnic al programului Cultural Institute, performanța noii camere.

Un alt avantaj derivat din utilizarea noii camere este că aceasta aparține celor de la Google. În trecut, atât Google, cât și alte instituții artistice erau nevoie să împrumute echipamente suficient de performante pentru finalizarea capturii. Astfel procesul a devenit mai ieftin pe termen lung, iar Google a încurajat și alte organizații să-i folosească tehnologia, împrumutând deja camera în Brazilia, India sau Hong Kong

Alexandru Puiu
18:45 18.05.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video