Google ar fi furat ideea de a transmite internetul din spațiu

Google ar fi furat ideea de a transmite internetul din spațiu

Deși există foarte mulți ingineri creativi la Google, ideea pentru Project Loon se pare că nu a pornit din interiorul companiei.

În urmă cu câțiva ani am aflat detalii despre primele teste cu Project Loon. Acesta era un nou proiect caritabil de la Google ce își propunea să distribuie internet în diverse zone greu accesibile de pe glob prin intermediul unor baloane atmosferice. Deși scopul din spate este unul nobil, dacă se dovedește că ideea pentru acest proiect inovativ nu a pornit de la Google, gigantul din Mountain View riscă să plătească scump.

Aceasta se pare că este opinia Space Data Corporation, o companie care a intentat deja un project împotriva Google pe marginea acestui subiect la începutul acestei săptămâni. Conform SDC, totul a început în 2007, când Larry Page, Sergey Brin și membrii ai echipei Google X s-au întâlnit cu oficialii Space Data Corporation în perspectiva unei posibile investiții din partea Google. Pentru că negocierile s-au desfășurat în spatele ușilor închise, ambele părți au semnat un NDA – Non Disclosure Agrement. Respectivul document era menit să interzică atât dezvăluirea detaliilor negocierilor, cât și utilizarea tehnologiilor la care lucra SDC. Până la finele întâlniri, membrii Space Data au detaliat cum s-ar putea materializa în realitate proiectul baloanelor atmosferice folosite pentru răspândirea conexiunilor la internet. În teorie, acel gest ar fi trebuit de asemenea să fie acoperit de NDA.

Din păcate, după acea interacțiune, Google nu a făcut nici o investiție în Space Data Corporation, iar Project Loon a devenit un proiect activ al companiei câțiva ani mai târziu. Aparent, Google s-a retras de la discuții pentru că cineva din echipa SDC a dezvăluit particularități ale întălnirii către Wall Street Journal. Chiar și dacă este adevărat, asta nu înseamnă că NDA-ul a devenit nul între timp și, cu siguranță, nu reprezintă un argument pentru ca Google să utilizeze proprietate intelectuală furată și să încalce patentele SDC.

Momentan nu se știe cum se va încheia cazul, dar Space Data Corporation speră să obțină o sumă semnificativă de bani din acest proces, iar faptul că au o poză cu Sergey Brin ținând un prototip de balon atmosferic nu prea ajută cazul Google.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Engadget
Etichete: