03 nov. 2016 | 15:17

Fenomen astronomic spectaculos: când va fi vizibilă cea mai mare Super Lună din ultimii 70 de ani

ACTUALITATE
Fenomen astronomic spectaculos: când va fi vizibilă cea mai mare Super Lună din ultimii 70 de ani

Super Luna este un fenomen astronomic destul de des, dar anul acesta va atinge dimensiuni foarte mari.

Super Luna de anul acesta va fi cea mai mare din ultimii 70 de ani. Mai mult decât atât, anul se încheie cu trei Luni pline uriaşe, consecutive, potrivit stiridinlume.ro. În această perioadă, Luna se va afla la cea mai mică distanță faţă de Pământ, după anul 1948 încoace. Următoarea dată când se va mai apropia de Pământ la o astfel de distanţă va fi în 2034, așa că fenomenul nu trebuie ratat.

Anul 2016 se va încheia, așadar, cu cea mai mare Lună plină pe care majoritatea dintre noi am avut ocazia să o vedem. Satelitul natural al Pământului se va apropia cel mai mult de Terra pe 14 noiembrie.

Super Luna, fenomen denumit şi ”Lună la perigeu”, se produce datorită orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, când acesta ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Pământ. În momentul respectiv, Luna se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decât atunci când se află la ”apogeu”, adică punctul cel mai îndepărtat de pe orbita sa faţă de Terra.

Dacă orbita Lunii se aliniază corespunzător cu Soarele şi cu Pământul, apare un fenomen denumit ”conjuncţie la perigeu”, ceea ce înseamnă că Luna se vede mult mai mare pe boltă. De aici și denumirea de „Super Lună”. După cum spuneam, e un fenomen astronomic care are loc des, dar foarte rar se întâmplă ca Luna să capete astfel de proporții.

Pe data de 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile anului 2016. Prima a fost vizibilă pe 16 octombrie, iar a treia va apărea pe boltă pe 14 decembrie.