12 dec. 2016 | 12:30

Facebook facilitează raportarea știrilor false cu o nouă funcție

ACTUALITATE
Facebook facilitează raportarea știrilor false cu o nouă funcție

Facebook are o problemă majoră cu promovarea știrilor false, dar se pare face câțiva pași spre remedierea ei prin noi instrumente de raportare.

Cei de la Facebook au fost criticați foarte tare după alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Foarte mulți au fost de părere că valul absurd de știri false care au circulat pe rețeaua socială au influențat semnificativ rezultatele alegerilor, iar lipsa unor unelte pentru raportarea știrilor false nu au făcut decât să faciliteze alegerea lui Donald Trump în cea mai înaltă poziție din stat.

Partea cea mai frustrantă a fost că cei de la Facebook, în frunte cu CEO-ul Mark Zuckerberg, cel puțin la început, au refuzat cu îndârjire să-și asume vreo parte din vină. După ce au început să circule zvonuri cum că mai mulți directori din cadrul Facebook s-au simțit cu musca pe căciulă, conducerea companiei a început să implementeze câteva măsuri pentru descurajarea promovării unor astfel de știri minicinoase.

Primul gest a fost desființarea modulelor de reclame pe site-urile cu știri false, o măsură implementată cam în aceeași perioadă și de cei de la Google. Ulterior, au implementat mai multe sisteme automate bazate pe rețele neurale capabile să elimine știrile false din News Feed-ul internauților.

Cel mai recent gest al celor de la Facebook, ce are ca scop micșorarea prezenței știrilor false pe rețeaua socială tocmai a fost implementat la nivel global și vă permite să marcați conținutul eronat cu titulatura fake news. De acum înainte, în momentul în care raportați o postare din News Feed ce conține un link, după ce ați ales I think it shouldn`t be on Facebook (Cred că nu ar trebui să fie pe Facebook) și ați confirmat cu Ok, veți avea o opțiune marcată clar It`s a false news story (Este o știre falsă.) În mod evident, sistemul nu este perfect și s-ar putea să nu funcționeze foarte bine, mai ales în cazul știrilor în alte limbi decât engleză, dar ar fi păcat să nu încercați să-l folosiți.

facebook fake news

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele