Extensia de Chrome care te ajută să evadezi din „bula Facebook”

Extensia de Chrome care te ajută să evadezi din

Rețeaua socială a lui Mark Zuckerberg a fost acuzată pentru că ar fi manipulat opinia publică în perioada alegerilor prezidențiale din SUA, afișând o multitudine de știri false.

Evident, Zuckerberg a negat aceste acuzații, dar a recunoscut că Facebook trebuie să devină mai bun la a filtra știrile reale și știrile false. Ce e drept, rețeaua socială pe care ne petrecem cu toții o bună parte din timp nu e chiar echidistantă. De fiecare dată când o folosești, contribui la profilul pe care ți-l conturează și care va decide, în continuare, ce tip de conținut îți va fi afișat.

Când dai un like unui post, unei pagini sau oricărei forme de conținut, serviciul îl înregistrează și generează un News Feed algoritmic, adaptat intereselor tale. Acest lucru nu e neapărat rău, dar există și riscul să nu vezi lucruri cu care nu ești de acord, dar care te pot interesa într-un anumit moment.

După cum scriu cei de la The Next Web, când a fost ales Trump, democrații nu au văzut pe nimeni să își manifeste bucuria în social media. Ceea ce nu înseamnă că nu s-a întâmplat asta, ci că pur și simplu reacțiile au fost foarte bine filtrate. În această idee, a fost creată EscapeYourBubble, o extensie Chrome care își propune să amelioreze „conflictul” între republicani și democrați.

Desigur, nu e obligatoriu să fii democrat sau republican pentru a folosi extensia. E îndeajuns să fii curios. Odată ce selectezi despre care tabără vrei să afli mai multe, Facebook îți va afișa știri de la surse calitative și materiale complexe, care prezintă mai multe puncte de vedere asupra aceluiași subiect. Extensia poate fi găsită aici și, ce e drept, ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine politica înainte de a ne manifesta părerile vehemente pe internet.