Experții avertizează: folosirea telefonului în întuneric poate provoca orbire temporară

Experții avertizează: folosirea telefonului în întuneric poate provoca orbire temporară

Folosirea telefonului în întuneric poate avea consecințe chiar mai nefaste decât am fi crezut.

Doi medici au detaliat, într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, două cazuri în care două paciente cu vârste de 22, respectiv 45 de ani au trecut prin episoade de orbire parţială la un ochi, care au durat până la 15 minute. Pacientele au fost examinate cu atenție, dar doctorii nu au putut spune, într-o primă fază, ce este în neregulă cu ele. Asta până când unul dintre ei le-a întrebat pe cele două femei ce s-a întâmplat înainte ca primul astfel de episod să apară.

Ambele paciente au spus că se uitau la smartphone cu un singur ochi deschis, în întuneric, în timp ce stăteau pe o parte în pat. Câmpul vizual al unuia dintre ochi era obstrucţionat de pernă. Prin urmare, unul dintre ochi s-a adaptat la lumină, iar celălalt la întuneric, a explicat Dr. Gordon Plant de la Moorfield Eye Hospital din Londra.

Aproape instantaneu după ce au închis telefoanele, femeile nu au mai putut vedea cu ochiul ţinut deschis. Din fericire, această pierdere temporară a vederii la un ochi nu a avut efecte secundare pe termen mediu şi lung asupra vederii celor două paciente. În orice caz, Plant le recomandă utilizatorilor de smartphone să privească ecranul, atunci când se află într-un spaţiu întunecat, cu ambii ochi.

Totuși, aceste două cazuri izolate nu sunt suficiente pentru a da un verdict în ceea ce privește pericolele folosirii smartphone-ului pe întuneric, așa că medicii au mai făcut câteva teste, în cadrul cărora au recreat condițiile care au provocat orbirea temporară a femeilor. Se pare că au obținut același efect. Cât despre fenomen, acesta se numește „piedere tranzitorie a vederii monoculare”, iar cauzele nu se rezumă la expunerea la lumină puternică sau schimbarea poziției globilor oculari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: NEJM
Etichete: