Experiment inedit: 18.000 de oameni vor mânca ciocolată pentru știință

Experiment inedit: 18.000 de oameni vor mânca ciocolată pentru știință

Ideea de a mânca ciocolată pentru a-ți aduce contribuția științifică e minunată. Din păcate, însă, nu ni se adresează tuturor deocamdată.

Oamenii de știință americani recrutează bărbați și femei mai în vârstă care să ia parte la un studiu de mare amploare pe tema efectelor pe care le are cacaua asupra inimii și creierului. Participanții nu vor mânca cantități industriale de batoane de ciocolată, ci vor primi suplimente cu extract de cacao. Cercetătorii de la Boston’s Brigham and Women’s Hospital, Harvard, și de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle spun că rezultatele ar putea fi edificatoare în legătură cu efectul pe care consumul de ciocolată îl are asupra sănătății.

„Am anunțat acest studiu prima oară în 2014, dar acum avem fonduri pentru o nouă componentă cognitivă — studiul încetinirii pierderii de memorie legată de înaintea în vârstă — pe lângă cel al prevenirii atacurilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale”, a declarat pentru sursa citată dr. JoAnn Manson, șefa Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham and Women’s Hospital, care s-a referit la cercetările efectuate în ultimii doi ani cu privire la beneficiile oferite de flavonoizii din cacao asupra memoriei, potrivit Agerpres.

Flavonoizii sunt ”compuși bioactivi” din boabele de cacao. Studiile precedente au indicat că ar avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, colesterolului, insulinei și inflamațiilor, care sunt factori de risc pentru boli cardiovasculare. Acești compuși pot contribui la crearea de oxid nitric, care în continuare ar determina dilatarea vaselor de sânge și menținerea unui sistem cardiovascular sănătos. Totuși, ”nu este clar dacă aceste efecte se traduc prin reduceri reale ale ratei de boli cardiovasculare”.

Acesta este primul studiu la scară mare, menit să evalueze efectele extractelor de cacao și a multivitaminelor asupra unor probleme de sănătate remarcate la persoanele în vârstă, susțin oamenii de știință. De asemenea, vor încerca să determine dacă suplimentele cu multivitamine ajută sau nu la reducerea riscului de cancer. Cantitatea de cacao pe care oamenii de știință vor să o administreze ar putea genera probleme digestive și creșterea în greutate, dacă ar fi introdusă în bomboane de ciocolată. Prin urmare, va fi oferită sub formă de suplimente cu aspect de pastile.

”Recrutăm 18.000 de bărbați și femei din întreaga țară” a spus Manson care a precizat că participanții la studiu trebuie să aibă peste 60 de ani, în cazul femeilor, și peste 65 de ani, în cazul bărbaților și să nu aibă antecedente de infarct miocardic sau de cancer în ultimii doi ani. Studiul este sponsorizat de producătorul de ciocolată Mars și de compania farmaceutică Pfizer. Participanții nu vor ști dacă iau suplimente de cacao, multivitamine sau pastile placebo.

Citește și: