02 ian. 2016 | 10:37

De unde vine viața pe Pământ: o teorie neobișnuită

ACTUALITATE
De unde vine viața pe Pământ: o teorie neobișnuită

De unde vin oamenii? Ca în orice dilemă majoră, depinde pe cine întrebi. De exemplu, un astrofizian ar spune că elementele chimice din compoziția organismelor noastre vin din nucleu stelar.

Pe de altă parte, un biolog care susține evoluția va spune că asemănarea ADN-ului nostru cu cel al primatelor ne dă de înțeles că ne tragem din maimuțe. Lisa Randall, fizician teoretic la Universitatea Harvard, pe de altă parte, ar o viziune și mai atipică, pe care o descrie în cartea sa, numită Dark Matter and the Dinosaurs. Randall a mai scris și alte cărți populare, legate tot de știință, cum ar fi Warped Passages: Unravelling the Mysteries of the Univere’s Hidden Dimensions.

În timp ce studia la Harvard, a explorat fizica particulelor și cosmologia. În cele mai recente studii, ea a formulat o idee potrivit căreia extincția dinozaurilor e strâns legată de materia neagră, despre care astronomii spun că reprezintă cam 85% din toată materia din Universul nostru. Acum 66 de milioane de ani, o cometă imensă a distrus cam 75% dintre speciile care populau atunci Pământul. Printre supraviețuitori, totuși, au fost primatele mici, iar în următorii 66 de milioane de ani, aceste primate au evoluat într-atât încât să meargă pe două picioare și să învețe să livreze pizza.

Randall crede că materia întunecată e responsabilă pentru evoluția noastră, iar aceasta e o teorie pe care nu prea am mai auzit-o. Materia neagră nu a fost niciodată detectată direct, dar dovezile pentru influența gravitațională imensă asupra Universului nostru există. Se crede că această materie misterioasă are tendința de a se aduna în grupuri imense în jurul galaxiilor. Totuși, Randall crede că se adună și printre stele și planete, doar că într-o formă diferită, plată, influențând enorm atracția gravitațională, potrivit Science Alert.

Să ne imaginăm că, în afara Sistemului Solar, există un disc de materie neagră, ceea ce are sens, dacă stăm să ne gândim. Totuși, Sistemul nostru Solar oscilează, iar graficul de mai jos ilustrează asta la o scară mică. În dreptunghiul din partea stângă inferioară se află Soarele, iar linia neagră din centru este materia întunecată.

Materia neagra-grafic

Oamenii de știință au estimat această oscilație, ajungând la concluzia că probabil trecem prin mijlocul Căii Lactee la fiecare 32 de milioane de ani, și probabil cam la fel și în cazul materiei negre. Randall a formulat o ipoteză potrivit căreia, atunci când trecem prin discul negru, gravitația influențează enorm regiunea dinspre exterior a Sistemului Solar, numită norul Oort.

Materia neagra-grafic-2

Acest nor se află la doi ani lumină distanță de Soare și conține miliarde de obiecte înghețate, cu o lățime de 19 kilometri. Randall crede că un astfel de obiect a lovit Pământul și a cauzat extincția dinozaurilor și a suscitat apariția altor forme de viață, printre care și oamenii.