De ce „tocitul” înaintea unui examen nu funcționează
Acum puțin timp, scriam acest articol, care ne spune, pe scurt, că poate e mai eficient să tragem un pui de somn înaintea unui examen decât să tocim materia. Desigur, e vorba despre acea perioadă pe care o numim „îngrășarea porcului în ajun”, nu la întregul proces de pregătire.
Ei bine, un nou studiu explică și mai clar de ce nu o să faci minuni dacă te pui pe tocit cu două ore înaintea unui examen. O echipă de cercetători de la Universitatea Tufts din Masachusetts au luat 120 de voluntari, pe care i-au pus să studieze în condiții de stres similare celor cu care s-ar fi confruntat înaintea unui examen. Din nou, a fost confirmat faptul că stresul și memoria nu fac echipă bună.
Studenților li s-a cerut să învețe un set de 30 de cuvinte și 30 de imagini. Fiecare a fost afișat câteva secunde pe ecranul unui computer, iar voluntarii au avut timp 10 secunde să scrie o propoziție cu termenii respectivi, imediat după ce i-au văzut. Apoi, grupul a fost împărțit în două: unii studenți au dat teste practice, care implicau seturile de cuvinte și imagini care li s-au perindat în fața ochilor, iar ceilalți au fost lăsați să studieze convențional. Iar studiul convențional știm cu toții ce presupune: recitirea infinită a informațiilor.
Faza stresantă a venit după o pauză de 24 de ore, când ambelor grupuri li s-a cerut să țină un discurs spontan și să rezolve niște probleme de matematică în fața a doi „judecători”și doi studenți, acompaniați de o cameră video. În această situație, li s-a testat memoria, iar la 20 de minute după, le-a fost examinat creierul, cu reacțiile aferente unei situații destul de stresante, potrivit Daily Mail. S-a arătat încă o dată că situațiile presante afectează capacitatea de memorare.
Cei care au învățat cu ajutorul testelor practice au avut memoria în regulă. Și-au amintit, în mare, 11 itemi din 30, în timp ce grupul care a tocit clasic și-a amintit, în medie, șapte itemi. Prin urmare, dacă mai avea cineva nevoie de o confirmare că cel mai bine fixezi o informație prin metode practice, iat-o.