De ce instalăm Windows-ul pe partiția C
Poate că v-ați întrebat de ce discul pe care instalăm Windows-ul este discul C; dacă încă aveți curiozitatea, puteți afla în rândurile de mai jos.
Încă îmi amintesc de momentele în care am folosit primul calculator și am descoperit că în My Computer există un disc C și un disc D.
Fiind prea mic pentru o întrebare existențială ca cea din titlu, n-am dat prea mare importanță celor două litere.
Curiozitatea a reapărut la prima instalare de Windows, dar și la următoarele, însă n-a fost ceva de durată.
M-am mirat puțin și de faptul că floppy disk-ul avea litera A, dar nu găseam și un disc cu litera B. Revelația a sosit de curând, iar răspunsul la întrebarea ”De ce discul C e discul C?” e următorul:
Alegerea literei C pentru discul de instalare a Windows-ului ține de design-ul din trecut al calculatoarelor. Înainte ca hard disk-urile să devină o realitate comercială, dischetele erau folosite pentru a porni calculatoarele. PC-urile aveau cititoare pentru dischete de 5,25 inci și 3,5 inci. Cele două cititoare erau numite Local Disk A și Local Disk B.
Hard disk-urile au primit în mod natural denumirea de Local Disk C, funcționând în paralel cu cititoarele de dischete. Deși la un moment dat acestea au dispărut, partiția standard de instalare a Windows-ului a rămas cu eticheta C. Chiar dacă vrei să creezi mai multe partiții pe același HDD, acestea vor începe să fie etichetate tot de la litera C.
Cu toate acestea, faptul că HDD-ul creează prima partiție cu litera C, nu înseamnă că nu puteți schimba litera respectivă. Dacă aveți drepturi administrative pe PC, durează doar câteva momente pentru a alege o altă literă, fie ea A, B, sau chiar Z. Singura cerință când vine vorba de a alege o altă literă pentru o partiție, pentru un CD-ROM sau pentru orice alt device conectat este ca litera dorită să nu fie deja în uz.