18 nov. 2016 | 13:34

De ce ar trebui să dormi înaintea unui examen important

ACTUALITATE
De ce ar trebui să dormi înaintea unui examen important

Mai ai o oră până la un examen important? Ei bine, dacă te gândeai să intri în panică și să recitești toate informațiile obsesiv, află că ai putea, la fel de bine, să dormi puțin.

O echipă de cercetători de la Duke-NUS Medical School din Singapore s-a gândit să demonstreze cât de pozitiv e efectul unui „pui de somn” asupra memoriei. Experții au realizat teste la care au participat 72 de studenți voluntari, care au asistat la la prezentarea a 12 specii de furnici şi crabi. Participanţii au fost rugaţi să reţină toate detaliile despre animale, inclusiv ce mâncau sau ce obiceiuri aveau.

După 80 de minute, acestora li s-au oferit 80 de minute, în care puteau viziona un film, dormi sau recapitula informaţiile. După acest timp au mai avut la dispoziţie 80 de minute pentru a învăţa. Apoi, au fost trimiși într-o cameră de examen, unde au răspuns la 360 de întrebări despre furnici şi crabi.

În mod surprinzător, grupul care a obținut cel mai bun punctaj a fost cel care a ales să doarmă, potrivit New Scientist. Cercetătorii au chemat din nou voluntarii pentru un test, la o săptămână distanță. Cei care au ales să doarmă au obţinut din nou cel mai bun rezultat. Cât despre cei care au ales să recapituleze, aceștia au ieșit, în ultimul test, aproape la egalitate cu cei care au ales să vizioneze un film. Așadar, s-a dovedit că „tocitul” are efecte pe termen scurt, dar pe termen lung, lucrurile nu stau la fel.

Experții nu sunt siguri, încă, de ce somnul s-a dovedit atât de benefic. E posibil ca anumite informații să se fixeze mai bine în creier în timpul somnului, dar varianta cea mai plauzibilă e că odihna îți îmbunătățește capacitatea de învățare. Evident, înainte de a formula o concluzie, mai sunt necesare câteva teste. Oricum, până atunci, puteți să alegeți liniștiți să dormiți puțin înainte de un examen, în loc să vă panicați și să recitiți toate informațiile.