01 aug. 2016 | 08:34

A sărit de la 6800 de metri fără parașută [VIDEO]

VIDEO VIDEO

Mare este grădina Domnului, iar când vezi săritori fără parașută precum Luke Aikins îți dai seama că mulți dintre noi sunt surprinzător de inconștienți.

De-a lungul anilor, am văzut multe sărituri de la înălțimi incredibile. Una dintre cele mai impresionante s-a produs dintr-un balon atmosferic, din stratosferă, aproximativ 39000 de metri. Toate tentativele menite să depășească recorduri au folosit însă echipamente speciale menite să asigure siguranța săritorului, cea mai simplă dintre ele fiind o parașută. Se pare însă că există și excepții de la regulă.

Din motive greu de înțeles, exceptând teribilismul absurd și un grad semnificativ de inconștiență, un săritor cu numele de Luke Aikins a decis să facă o săritură de la 25.000 de picioare, aproximativ 6800 de metri, fără nici o asigurare. Aparent, acesta ar fi vrut să depășească un record mondial, performanță pe care a și reușit-o, rămânând în viață după eveniment.

Deși o săritură fără parașută de la aproape 7000 de metri este aproape imposibil să se încheie în condiții bune, se pare că Luke Aikins a fost excepția de la regulă. În vârstă de 42 de ani, săritorul a apelat la o plasă pentru a-i amortiza căderea. Aceasta din urmă însă, având în vedere că era de dimensiunea unui stadion de fotbal, agățată la o înălțime destul de mare pentru a lua în calcul și gradul de elasticitate, vă puteți da seama că nu era o plasă obișnuită. Dacă am fi vorbit de o saltea de pompieri, luând în calcul accelerația gravitațională, probabil că ar fi trecut prin ea ca un glonte cu consecințe dezastruoase.

Pentru că este foarte probabil ca voi să nu vă angajați niciodată să faceți astfel de gesturi extreme, acesta este unul din clipurile pe care nu trebuie să le ratați. Căderea de la 6800 de metri, cu o viteză din ce în ce mai mare, a durat aproximativ 2 minute și sa încheiat în momentul în care Aikins a căzut cu spatele în plasă. Pe lângă faptul că este primul deținător al unui astfel de record, sunt de părere că va mai trece mult timp până vom vedea recordul depășit de alt inconștient.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele