07 apr. 2016 | 00:27

Cum transformi mai multe imagini în PDF pe Windows și Mac

TUTORIALE
Cum transformi mai multe imagini în PDF pe Windows și Mac

Pentru a trimite mai ușor unui prieten amintiri din vacanță, cel mai simplu ar fi să tranformi câteva imagini în PDF. Procesul necesită doar câțiva pași și funcționează la fel de bine pe Windows sau Mac.

În cazul în care aveți un set de imagini pe care vreți să-l trimiteți unei persoane în format digital, există destul de multe opțiuni. Le puteți atașa pe toate unui email, le puteți arhiva sau le puteți urca pe un serviciu de cloud, urmând ca ulterior să trimiteți doar link-ul către ele. O altă cale implică să transformați aceleași imagini în PDF. Această metodă este, din punctul meu de vedere, cea mai fiabilă deoarece fișierul final ocupă mai puțin, este compatibil cu orice platforme și nu implică un compromis din punctul de vedere al calității. În plus, dacă ați făcut efortul să scanați paginile unei cărți, aceasta este cea mai bună cale de a transforma volumul mare de imagini în PDF, cu scopul de a recrea experiența lecturii unei cărți în format digital pe PC, Mac, tabletă sau smartphone. Cum transformi imagini în PDF pe Mac

Cum transformi mai multe imagini în PDF pe Mac

Pe Mac, întregul proces de conversie a unor imagini în PDF se realizează prin intermediul aplicației Preview. Aceasta este integrată în sistemul de operare și nu trebuie decât să o porniți din Aplicații sau căutând-o prin intermediul Spotlight, printr-un click pe lupa din dreapta sus, de lângă ceas. Imediat după ce a pornit, Preview vă întreabă, prin intermediul unei ferestre, ce fișiere vreți să deschideți. Accesați directorul în care aveți imaginile de interes și, cu tasta Command apăsată, selectați-le pe rând pe toate. Pentru a deselecta una pe care ați ales-o din greșeală, cu aceeași tastă CMD apăsată, faceți din nou click pe ea. Apăsați pe Open la final.

Noua fereastră ce va apărea pe ecran va avea în partea stângă o listă cu imaginile selectate. Cu click stânga apăsat pe fiecare dintre ele, le puteți schimba ordinea. Aceasta este relevantă pentru că se va reflecta și în fișierul PDF final. După definirea ordinii, accesați meniul File și apăsați pe Print. În partea de jos a ecranului faceți click pe Show Details. Deși puteți experimenta ce fac toate aceste opțiuni, cea mai relevantă este orientarea – Orientation. Dacă aveți mai multe imagini în stiva aleasă în mod portret, lăsați valoarea implicită selectată, dacă nu, puteți opta pentru Landscape sau panoramă. Cu un click în colțul din stânga jos pe butonul PDF alegeți Save as PDF. În noua fereastră puteți introduce, opțional, mai multe detalii despre fișierul vostru PDF, pe lângă numele efectiv. Setarea unei parole printr-un click pe Security Options este de asemenea o posibilitate. Tot de la Security Options puteți opta să interziceți copierea de conținut din fișierul PDF rezultat sau să retricționați drepturile de imprimare ale documentului. Confirmați modifcările cu un click pe OK, definiți directorul în care vreți documentul salvat și apăsați pe Save.

Pe Mac, în cazul în care ați uitat să inserați câteva imagini în PDF sau ați introdus alte din greșeală care nu ar fi trebuit să fie acolo, este foarte simplu să remediați situația. Deschideți PDF-ul creat anterior în Preview, trageți din Finder noi imagini în lista din stânga. Cu click dreapta pe unele dintre imaginile pe care nu le mai doriți optați pentru Move to Trash. Salvați modificările cu Save as PDF, la fel ca mai sus.

Cum transformi imagini în PDF pe Windows

Cum transformi imagini în PDF pe Windows

În Windows 10, Microsoft a integrat nativ o imprimantă virtuală care vă permite să salvați în PDF aproape orice fișier care poate fi tipărit. Aceeași funcție nu este nativă în Windows 7 sau 8, dar există variante gratuite la care puteți apela pentru a câștiga aceeași funcționalitate. Revenind la scenariul nostru cu transformarea de imagini în PDF, în primul rând trebuie să deschideți Computer și să localizați imaginile cu care vreți să lucrați. Cu tasta CTRL apăsată puteți selecta mai multe fișiere pe sărite și, cu aceeași tastă apăsată, puteți deselecta cele care sunt în plus. În cazul în care contează ordinea imaginililor în PDF, ar fi bine să le redenumiți în prealabil în ordinea dorită, deoarece ordinea în care sunt afișate pe ecran va fi aceeași cu cea în care vor fi înșirate pe câte o pagină separată în documentul final.

Cu imaginile selectate, faceți click dreapta pe oricare dintre ele și optați pentru Print din meniul contextual. În colțul din stânga sus al noi ferestre afișate pe ecran asigurați-vă că ați selectat Microsoft Print to PDF. Prin intermediul săgeților stânga, dreapta de pe tastatură, puteți vedea cum vor apărea imaginile voastre în PDF. În cazul în care unele dintre ele sunt decupate, pentru a se încadra în pagină, debifați Fit picture to frame în partea de jos a ecranului. Dacă vă doriți ajustarea unor parametri suplimentari pentru fișierul PDF, faceți click pe butonul Options din dreapta jos și alegeți Printer Properties. Respectiva secțiune vă permite, de exemplu, să creați un fișier cu pagini în format portret sau panoramă. Confirmați orice modificare cu un click pe Ok. În momentul în care ați revenit la fereastra de start, apăsați pe Print în colțul din dreapta jos și veți fi nevoiți să definiți o locație și să introduceți un nume pentru documentul PDF proaspăt creat.

Pe Windows 7 sau Windows 8, pentru a câștiga un set de funcții similare, trebuie să instalați și voi o așa numită imprimantă virtuală. Un astfel de utilitar este incorporat în doPDF, descărcabil gratuit de la această adresă. Singura diferență este că în fereastra de de imprimare la care ajungeți din meniul contextual intitulat Print veți fi nevoiți să selectați ca imprimantă doPDF 8, unde 8 este versiunea utilitarului. După ce ați apăsat pe Print în dreapta jos, pe ecran va fi afișată o fereastră aferentă doPDF 8 prin care puteți definiți câțiva parametri, precum calitatea fișierului creat, înainte de definirea locației de destinație. În mod automat, la încheierea procesului de conversie, pe ecran va fi afișat fișierul în format PDF în Computer.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele