Cum te poți juca într-un fișier PDF

Cum te poți juca într-un fișier PDF

Știai că fișierele de tip PDF pot conține și jocuri?

Portable Document Format, abreviat PDF, este un format de fișier creat de compania Adobe Systems în anul 1993. Acesta a ajuns devenit extrem de utilizat pe parcursul timpului, iar de curând, un dezvoltator a demonstrat că pot fi incluse și jocuri în cadrul acestora. Omar Rizwan a aflat că acest lucru este posibil în timp ce se documenta în legătură cu limbajul de programare PostScript al celor de la Adobe.

Mai exact, Rizwan a descoperit că fișierele PDF pot include elemente Flash și JavaScript. Singura problemă ar fi reprezentată de faptul că majoritatea programelor care citesc PDF-uri nu suportă asemenea elemente. Din fericire, Chrome implementează o parte din API-ul Acrobat JavaScript, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot include chiar și jocuri în unele documente.

În cazul de față, Rizwan a căutat un tutorial prin care să creeze jocul Breakout, pe care l-a inclus într-un PDF. Fișierul său poate fi accesat aici. Ce-i drept, jocul este departe de a fi perfect. De exemplu, există doar o anumită zonă în care trebuie să plasați mouse-ul pentru a mișca paleta de jos, iar aceasta din urmă nu influențează niciodată direcția obiectului lovit.

În mod interesant, paleta, cărămizile și obiectul lovit sunt câmpuri speciale pentru text. Pentru a afla mai multe informații în legătură cu proiectul lui Rizwan, puteți accesa acest link.

Adobe, compania care a creat formatul PDF, a avut probleme majore în ultima perioadă. Timp de foarte mulți ani, majoritatea conținutului online animat era disponibil doar prin intermediul Adobe Flash. În continuare, cele mai multe jocuri de pe Facebook și câteva site-uri cu clipuri video folosesc Flash în mod exclusiv.

Din păcate, s-a dovedit în numeroase rânduri că respectiva platformă nu este doar ineficientă din punctul de vedere al consumului de resurse hardware, ci include și un număr semnificativ de vulnerabilități de securitate, care v-ar putea pune în pericol atât PC-urile, cât și terminalele mobile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: