Cum restricționezi accesul la iPad și iPhone pentru copii
Nu este foarte dificil să vă dați seama că accesul la iPad sau iPhone nerestricționat al copiilor nu este foarte sănătos. Din fericire, există câteva metode prin simple prin care puteți impune niște reguli fără dezbateri sau explicații suplimentare.
În urmă cu câțiva ani, modul prin care puteați limita accesul la iPad al unui copil implica doar două scenarii posibile, terminarea bateriei sau îndepărtarea gadgetului cu forța din mâinile fiului sau fiicei care plânge de zor. Între timp, situația s-a îmbunătățit semnificativ și, cu toate că s-ar putea să mai aveți câteva discuții în contradictoriu în privința acelor limitări, mai bine să le puneți în aplicare, decât să vă pară rău.
Tot ce trebuie să știți se ascunde în meniurile Restricții din Configurări – General și în Acces Ghidat sau Guided Acces din Configurări – General – Accesibilitate. Diferența majoră dintre cele două este că Restricțiile vă permit să impuneți niște limitări de utilizare pe termen nelimitat, în timp ce Accesul Ghidat este recomandabil atunci când vreți să dați tableta unui copil pentru a se juca un joc o perioadă limitată de timp.
Accesul la iPad sau iPhone limitat prin restricții
În mare parte, utilitatea restricțiilor este destul de evidentă în momentul în care le vedeți în meniu, mai ales dacă aveți iDevice-ul în limba română. Atât pe iPhone, cât și pe iPad, acestea se găsesc în meniul Configurări sau Settings, la secțiunea General, respectiv Restricții sau Restrictions. De aici puteți bloca accesul copiilor la anumite aplicați, puteți preveni instalarea de noi programe sau realizarea de achiziții in-app. Puteți, de asemenea, să puneți o limită de vârstă pe aplicațiile pe care le pot instala sau le puteți impune să nu modifice anumiți parametrii de funcționare ai tabletei sau telefonului.
Accesul la iPad, ca la orice altă tabletă, implică și navigarea pe internet, iar dacă vreți să stați liniștiți în ceea ce privește conținutul online la care cei mici au acces, este cât se poate de simplu. Tot din Restricții, intrați la Site-uri web și limitați accesul la conținut pentru adulți sau, mai mult decât atât, permiteți accesul doar la anumite adrese web. Dacă optați pentru a doua variantă, există deja o listă destul de stufoasă de website-uri educative care sunt menționate implicit și este foarte ușor să mai adăugați și altele suplimentare manual.
Ca idee, dacă vreți să nu mai fie folosită tableta pentru navigat pe internet, puteți dezactiva accesul la Safari. La aplicațiile Mail și Calendar puteți preveni modificarea contului folosit, iar la Game Center puteți restricționa accesul la jocuri în multiplayer.
În momentul în care ați activat o restricție, automat veți fi invitați să introduceți un cod de securitate. Acesta poate fi același sau diferit de cel pe care îl folosiți pentru deblocarea iPad-ului sau iPhone-ului. Pentru a dezactiva una dintre restricțiile impuse anterior sau pe toate dintr-un foc, trebuie să faceți un tap pe Dezactivați Restricțiile și să introduceți acel cod din același meniu.
Restricționați accesul la iPad sau iPhone prin Acces Ghidat
Indiferent dacă aveți un iPad sau iPhone, Acces Ghidat sau Guided Access este o funcție indispensabilă atunci când aveți un copil. Aceasta vă permite să restricționați accesul micuțului sau micuței la rularea unei singure aplicații, pe o perioadă determinată sau nedeterminată de timp. Astfel, folosind un cod de acces, nu mai trebuie să aveți emoții că începe să vă umble prin mesaje sau că riscați să sune vreun prieten când nu sunteți atenți.
Accesul Ghidat se activează din meniul Configurări – General – Accesibilitate, după cum se poate vedea și în captura de ecran de mai sus. Opțiunile care vă sunt puse la dispoziție nu sunt foarte numeroase, dar sunt suficiente. După ce ați activați funcția principală, important este să definiți un cod de acces sau să optați pentru încetarea Accesului Ghidat folosind Touch ID (amprenta). La limite temporare puteți alege ce se întâmplă atunci când se apropie pragul de utilizare impus copilului. Poate fi vorba de un avertisment sonor sau chiar de un enunț, de genul, ,,Mai aveți un minut!”. Opțiunea Scurtătură accesibilitate, când e activată, vă permite să activați în timp real, indiferent de aplicație, Acces Ghidat printr-un triplu click pe butonul Home.
Mai sus am ilustrat interfața Acces Ghidat într-un joc de Angry Birds Friends. Merită să rețineți că atunci când apelați la acest mod de utilizare a unui iDevice, printr-un triplu click pe Home, puteți dezactiva până și interacțiunea cu ecranul sensibil la atingere al aparatului. Printr-un click pe butonul opțiuni din dreptul meniului Limită temporală, puteți alege în incremente de un minut cât are voie copilul vostru să se joace. De la un miunt și până la 24 de ore, nu va mai putea ieși din joc fără să introducă codul definit de voi în meniul Acces Ghidat din Configurări. Printr-un tap pe butonul Opțiuni din dreptul meniului Butoane fizice, puteți dezactiva funcționalitatea butoanelor de volum și a celui de Power.
În mare parte, sistemul nu este foarte complex, dar poate fi activat cu ușurință și vă va face cu siguranță viața mai ușoară. Accesul la iPad sau iPhone al celor mici nu trebuie anulat complet, dar câteva limite vin cu avantaje semnificative.