15 iul. 2016 | 11:51

Cum ne poate afecta expunerea continuă la lumină artificială

ACTUALITATE
Cum ne poate afecta expunerea continuă la lumină artificială

Știm că ne afectează alimentația, fumatul, sedentarismul, poluarea și un întreg arsenal de obiceiuri la care ne expunem zilnic. Aparent, printre ele se numără și unul care nu ne-am fi așteptat: expunerea constantă la lumină.

De data aceasta, nu ne referim la lumina naturală, ci la cea artificială, dată de iluminrea interioară, iluminarea stradală, ecranele computerelor, ale telefoanelor și televizoarelor. Cercetătorii de la Leiden University Medical Centre din Țările de Jos au cercetat posibilele efecte nocive cu ajutorul șoarecilor și au descoperit că expunerea excesivă la lumină are un impact serios asupra sănătății.

Aceștia au expus cobaii la lumină constantă timp de 24 de săptămâni, pentru a vedea cum răspund animalele în aceste condiții. Au fost implicați mai mult de 130 de șoareci, iar privarea lor de întuneric pentru aproape jumătate de an a generat pierdere în masa musculară și osoasă, semne premature de osteoporoză și probleme ale sistemului imunitar, similare celor care apar în cazul prezenței unui agent patogen.

Cu alte cuvinte, lumina constantă poate accelera procesul de îmbătrânire și schimbările fiziologice care apar odată cu înaintarea în vârstă. Singura parte bună ar fi faptul că efectele sunt reversibile, dacă se revine la condițiile normale de alternare a luminii și întunericului.

Johanna Meijer, unul dintre principalii autori ai studiului publicat în Current Biology, a ridicat un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de modificarea rutinei stabilite de natură, în ceea ce privește ciclul lumină-întuneric. Chiar dacă cercetarea nu a implicat încă oameni, nu este prima dată când ni se atrage atenția asupra acestui pericol.

Anul trecut, oamenii de știință britanici au arătat că „vara eternă” provocată de lumina electrică și încălzire creează o deconectare periculoasă cu ritmurile naturii. Aceștia au menționat, în redactarea studiului, că aceste practici fac oamenii mult mai vulnerabili în ceea ce privește starea de sănătate.

Majoritatea oamenilor dorm cu luminile stinse, dar e foarte dificil să evităm chiar și acea lumină ambientală provenită de pe străzile orașului. Apoi, mai sunt și cei care păstrează lumini sau ecrane aprinse în timpul acordat odihnei. Dacă până acum nu te-ai gândit la posibilitatea ca această practică să te afecteze, acest nou studiu ar trebui să te pună pe gânduri.