17 sept. 2016 | 08:57

Cum „mimează” iPhone 7 Plus efectul de bokeh

ACTUALITATE
Cum

Bokeh este un popular efect al profunzimii de câmp, considerat adesea un mijloc de diferențiere între un fotograf amator și unul profesionist, care în curând va putea fi făcut și cu un iPhone 7 Plus. Însă, pot oare cei de la Apple să facă un bokeh autentic?

Incontestabil, una dintre cele mai importante funcții pe care cei de la Apple au anunțat-o legată de noile iPhone-uri este legată de upgrade-urile majore ale camerei de pa iPhone 7 Plus, prin adăugarea sistemului de cameră dublă.

Bokeh, crearea unui câmp de profunzime superficial, este una dintre cele mai așteptate funcții viitoare ale acestei camere, un efect pe care fotografii fie îl iubesc, fie îl urăsc și un subiect care a creat dezbateri înflăcărate printre iubitorii de fotografie. Totuși, ce presupune mai exact acest efect?

Cel mai simplu mod prin care poți înțelege mai bine ce este bokeh este să observi caracteristicile și calitatea zonelor nefocalizate dintr-o imagine. Sigur ai văzut până acum acele portrete incredibile în care subiectul se vede foarte clar și în detaliu, iar fundalul din spatele său este puțin în ceață, poate are și niște cercuri de lumină sau culoare. Acela este bokeh.

Prin acest efect poți face foarte ușor diferențierea dintre o fotografie amatoristică și una profesionistă. Un amator, sau pur și simplu o poză făcută cu un telefon, are foarte puțin, până la aproape deloc bokeh, în timp ce o imagine profesionistă va avea întotdeauna un efect care pare mai „curat”, cu o tranziţie perfectă, care pare că se „topește” în spatele subiectului.

Cum își propun cei de la Apple să obțină asta pe iPhone 7 Plus? Pentru început, trebuie înțeles faptul că iPhone-ul nu va avea un bokeh real. Senzorul telefonului, design-ul lentilelor și grosimea, fac practic imposibilă crearea unui bokeh ca pe un DSLR.

De aceea, Apple va miza pe o combinație între software, măsurători ale distanței și date ale profunzimii de câmp pentru a calcula cum ar trebui să arate un bokeh. Apoi, vor folosi o procesare avansată a datelor pentru a crea efectul în mode digital. Cu alte cuvinte, iPhone 7 Plus va avea bokeh, dar va fi unul artificial, mai slab calitativ decât cel real. Evident, încă nu putem da un verdict final, deoarece Apple încă nu a lansat această funcție. Cu toate acesta, faptul că doresc să o introducă este mai bun decât nimic și va reprezenta o victorie pentru viitorul tehnologiei camerelor de pe telefoane.

Autor: Andrei Geornoiu