Cum extinzi perioada de probă la Windows și forțezi activarea
Dacă tot este atât de ușor să descarci orice versiune direct de la Microsoft, e bine să știi și cum extinzi perioada de probă la Windows și forțezi activarea SO-ului.
În urmă cu câțiva ani, singura metodă prin care puteai pune mâna pe o imagine de Windows era să o creezi singur de pe un disc original sau să o descarci de pe internet prin intermediul unor canale nu foarte oficiale. La ora actuală, există metode cât se poate de simple și legale prin care poți testa orice variantă a poularului sistem de operare. Dacă aveți dileme pe marginea acestui subiect, răspunsurile le găsiți în Cum descarci gratuit și legal Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 și orice Office.
Fără introducerea unui cod serial la instalare, începând cu Windows 7, toate versiunile ulterioare ale sistemelor de operare ieșite din Redmond funcționează în mod trial. Astfel, aparent, aveți 30 de zile în care vă puteți decide dacă îl cumpărați sau nu. Ce se întâmplă după acele 30 de zile variază însă semnificativ de la Windows la Windows. În cazul Windows 10 însă, limitările sunt infime spre inexistente. Dacă nu introduceți o cheie de activare, cea mai mare problemă, constă în prezența unui watermark în colțul din dreapta jos al desktopului prin care sunteți invitați să Activate Windows. Mai multe detalii despre cum folosești legal Windows 10 neactivat și de ce este posibil găsiți aici.
Cum extinzi perioada de probă la Windows și forțezi activarea cu slmgr.vbs
În mare parte, procesul de activare la Windows a devenit cât se poate de prietenos în ultimii ani. Ideea este ca orice persoană, indiferent cât este de atehnică, să se poată descurca cu respectivul proces. Dacă aveți însă nevoie de mai multe informații legate de licența sistemului vostru sau vreți să prelungiți perioada de probă, sunteți nevoiți să utilizați câteva comenzi de în Command Prompt. Comanda în cauză este slmgr.vbs urmată de câțiva parametrii pe care îi vom detalia mai jos. Opțional, puteți rula slmgr.vbs -? pentru a vedea toți parametrii suportați, împreună cu câteva explicații mai mult sau mai puțin detaliate.
Punctul de start este pornirea unei ferestre de Command Prompt cu drepturi de Administrator. Dacă folosiți Windows 8 sau Windows 10, cea mai rapidă cale este să apăsați pe Windows + X și din meniu care apare în dreptul butonului de start să alegeți Command Prompt (Admin). În Windows 7, puteți face click pe start, tastați CMD și din lista de rezultate, faceți click dreapta pe Command Prompt și optați pentru Run as Administrator. Odată ajunși în fața ecranului negru, puteți începe să tastați comenzile de mai jos, urmate de Enter pentru confirmare.
slmgr.vbs /dli – Afișează informațiile de bază despre licența pe care o aveți instalată pe computer. Pe lângă denumirea ediției de Windows pe care o aveți instalată, veți vedea o parte din cheia de instalare și veți afla dacă sistemul de operare este sau nu activat.
slmgr.vbs /dlv – Afișează un set mai stufos de detalii despre licența pe care o aveți instalată pe computer, împreună cu ID-ul activare, ID-ul de instalare și alte câteva particularități nu foarte comune.
slmgr.vbs /xpr – Afișează data de expirare a licenței pe care o aveți instalată. În cea mai mare parte a situațiilor ar trebui să figureze ca fiind activată permanent sau ar trebui să se reflecte într-un mesaj de eroare dacă nu ați instalat nici o cheie.
slmgr.vbs /upk – Dezinstalează din sistem cheia pe care ați folosit-o la instalare. Această comandă vă este utilă în cazul în care vreți să vindeți un computer și v-ați dori să folosiți cheia retail folosită inițial pe un alt PC. Aceeași comandă trebuie folosită în cazul în care vreți să introduceți altă cheie pentru activare. Opțional, comanda de mai sus poate fi urmată de slmgr.vbs /cpky dacă vreți să ștergeți cheia și din regiștri, deși nu este obligatoriu. Ar fi ideal să reporniți computerul după oricare dintre cele două comenzi.
slmgr.vbs /ipk #####-#####-#####-#####-##### – Instalează o nouă cheie cu formatul specificat pe care o veți folosi în secunda următoare pentru activarea Windows-ului.
slmgr.vbs /ato – Forțează activarea online a sistemului de operare, utilă mai ales în cazul în care ați reinstalat Windows 10 pe un computer pe care anterior a fost activat. Ați putea să o folosiți și dacă o tentantivă de activare a eșuat în trecut din cauza unei probleme de conectivitate la internet.
slmgr.vbs /dti – Generează un ID de instalare pe care îl puteți folosi în cazul unei activări offline cu un reprezentant Microsoft prin telefon.
slmgr.vbs /atp id_activare – Vă permite să activați copia voastră de Windows folosind ID-ul de activare oferit prin telefon de un reprezentant Microsoft. Eventual, puteți folosi după aceea slmgr.vbs /dli pentru a vedea dacă Windows-ul vostru chiar s-a activat.
slmgr.vbs /rearm – Prelungește perioada de probă a Windows cu 30 de zile. Numărul de dăți pentru care puteți face acest gest variază de la o versiune de Windows la alta, dar sunt șanse foarte mari să ajungeți la jumătate de an fără nici un fel de dificultăți. Ca exemple, merită să rețineți că Windows 7 poate fi reactivat în acest fel de trei ori, în timp ce Windows Server 2008 R2 suportă utilizarea acestui proces de cinci ori. Deși comanda nu funcționează în Windows 10, cum am menționat și în introducere, nu este oricum cazul să o folosiți în condițiile în care funcționează fără probleme și nelicențiat, respectiv neactivat.