Cenzura automată folosită de YouTube a ajuns să facă victime colaterale
Dacă încercați să postați ceva pe YouTube și nu este vorba de conținut original, este foarte probabil ca respectivul clip să dispară și să fie înlocuit cu un ecran similar cu cel de mai jos.
Este imposibil să nu fi dat click pe YouTube doar pentru a întâmpina un mesaj prin care sunteți avertizați că respectivul clip pe care urma să-l vizionați a fost șters din cauza conținutului folosit fără drepturi de autor. În mare parte, sistemul a fost introdus cu un scop nobil, pentru a preveni pirateria. Din păcate, în contextul în care unealta automată din spatele acestei funcții șterge și conținut original, putem spune că este vorba de cenzură.
De această dată este vorba de un clip care a fost dat jos de pe YouTube de curând, cu argumentul că ar fi deținut conținut original aparținând studiourilor Fox. Din păcate, a fost o mare greșeală.
Totul a pornit de la cel mai recent episod din Family Guy, popularul serial de animație disponibil pe întregul mapamond. În acel episod au fost folosite o serie de clipuri cu jocuri foarte vechi, printre care și Double Dirbble de la Nintendo din 1980.
Partea ciudată a survenit în momentul în care a fost eliminat de pe YouTube un clip postat de utilizatorul sw1tched, în februarie 2009, cu aproximativ șapte ani înainte difuzării episodului din Family Guy cu probleme. Din păcate, pentru că au existat mai multe elemente comune între cele două clipuri, chiar și dacă nu era vorba de conținut original deținut de Fox, filmul de pe YouTube a fost marcat automat ca înșelând termenii și condițiile site-ului, urmând ca la scurt timp aceea după să fie șters.
,,Problema cu un algoritm automat de marcare pentru șterge în coformitate cu DMCA este că roboții nu pot învăța diferența dintre încălcarea drepturilor de autor și folosirea de conținut liber disponibil – fair use. Nu este deloc o hiperbolă să clasifici asta ca cenzură în masă. În loc ca deținătorii drepturilor de autor să vină cu dovezi că a fost vorba de o încălcare a drepturilor de autor, aplicațiilor lor de scanare pot da jos clipuri automat, iar apoi creatorii de conținut trebuie să se lupte pentru a demonstra că avut dreptul să le posteze.” Într-o declarație pentru cei de la TorrentFreak, Jeff Lyon – CTO-ul companiei Fight for the Future a sintetizat foarte bine care este problema.
Clipul care a dat naștere scandalului cu Double Dribble îl puteți vedea în întregime mai sus.