Bill Gates e un tip deștept, dar a făcut și greșeli: care sunt cele mai mari „gafe” ale sale

Bill Gates e un tip deștept, dar a făcut și greșeli: care sunt cele mai mari „gafe” ale sale

Bill Gates este un tip foarte deștept, iar asta nu e chiar o noutate. Totuși, multele sale miliarde nu îl scutesc de riscul de a mai face și greșeli uneori. 

„Următoarea generație de software interesant va fi pe Macintosh, nu pe computerul IBM”, a spus Bill Gates, într-un articol al BusinessWeek în 1984. Pe atunci, Gates și Steve Jobs erau în relații bune, dar de îndată ce Microsoft a lansat Windows pentru computerul IBM, s-a dus prietenia. Înainte ca Windows să devină popular, Microsoft a creat, împreună cu IBM, sistemul de operare OS/2. Referitor la el, Gates a spus că e destinat să devină cel mai important sistem de operare din toate timpurile, în 1987. Asta nu s-a întâmplat, totuși, iar OS/2 a murit în 2006.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le-a făcut Bill Gates, probabil, a fost faptul că a declarat că nu există potențial comercial pentru utilizarea internetului în următorii 10 ani. Asta se întâmpla în 1994, în cadrul unui eveniment Comdex. În cartea sa „The Road Ahead”, publicată în 1995, Gates a menționat că internetul e o noutate care se va transforma, în timp, în ceva mult mai bun. În cele câteva săptămâni dintre terminarea cărții și publicarea ei, Gates s-a prins că internetul preia controlul și și-a reorientat compania în direcția acestui nou val. În 1996, a publicat o ediție revizuită a cărții, care dezbătea ceva mai mult importanța internetului, potrivit The Independent.

„Un lucru pe care trebuie să îl schimbăm în strategia noastră – să permitem ca documentele Office să fie afișate de alte browsere e unul dintre cele mai distructive lucruri pe care le-am putea face companiei. Trebuie să încetăm să mai depunem eforturi pentru asta și să ne asigurăm că documentele Office depind de capacitățile Proprietary Internet Explorer”, scria Bill Gates într-un memo către Microsoft în 1998. Gates e un tip competitiv, nimic nou în asta. Dar, în final, contarea Microsoft pe tehnologiile particulare s-a dovedit o idee nu tocmai înțeleaptă. Satya Nadella, CEO-ul actual, înaintează demersuri serioase pentru a face tehnologia companiei mai accesibilă.

„Spamul de pe mailuri va fi de domeniul trecutului în doi ani”, a spus Gates, acum 12 ani. Iată-ne în prezent, când încă nu am scăpat de problema asta. La un moment dat, lui Gates îi era atribuită afirmația potrivit căreia „640 K de memorie ajung pentru oricine”, în 1981. Totuși, se pare că e un zvon fals, întrucât Gates a spus în cadrul unui interviu pentru Bloomberg Business News din 1996 că „a spus multe prostii și câteva lucruri greșite, dar nu și asta. Nimeni implicat în domeniul computerelor ar spune vreodată că o anumită memorie va fi suficientă tot timpul”.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: