Cel mai bogat indian dă internet 4G gratis pentru un miliard de oameni

Cel mai bogat indian dă internet 4G gratis pentru un miliard de oameni

Mukesh Ambani este cel mai bogat om din India și își va folosi averea pentru a da internet rapid pentru un miliard de oameni.

Aceste investește 20 de miliarde de dolari într-o companie de telefonie mobilă care ar putea aduce internet 4G în casele indienilor, la prețuri foarte accesibile și viteze de descărcare care vor facilita streming-ul video. Marți, în New Delhi, un dispozitiv din rețeaua Reliance arăta viteze impresionante de descărcare, de până la 21 de megabiți pe secundă, potrivit CNN.

Rețeaua 4G acoperă 80% din teritoriul țării (adică circa 18.000 de orașe și 200.000 de sate), iar indienii vor putea utiliza Jio gratuit până la finalul anului 2016. Ulterior, vor plăti doar 2,25 de dolari pe lună pentru abonament. Acest lucru e uimitor, având în vedere că doar o cincime din totalul adulților din India au acces la Internet. Aici, funcționează doar câteva zone cu acces la WiFi, iar conexiunile pe bandă largă au nevoie de o infrastructură greu disponibilă în zonele sărace din oraș și cu atât mai puțin în cele rurale.

Dacă rețeaua Jio are succesul dorit, Ambani va realiza o schimbare de mari proporții și va aduce astfel în următorii ani sute de milioane de indieni în mediul online, în majoritatea cazurilor prin intermediul telefoanelor inteligente. India este o piață pe care doresc cu disperare să pătrundă mai mulți giganți tech, printre care se numără și Google, care oferă Wi-Fi în gări, sau Facebook, care a încercat să introducă o versiune gratuită a platformei sale. Țelul lui Ambani este să acopere 90% din țară până în 2017.

Construirea de la zero a unei rețele 4G naționale e un mare risc pentru Ambani, care a ieșit din domeniul telecomunicațiilor în urmă cu circa 15 ani, după o dispută cu fratele său, Anil Ambani, care deține Reliance Communications. Se pare că cei doi au împreună o avere ce se ridică la circa 26 de miliarde dolari și că și-au rezolvat disputele în ultimii ani, iar Jio va putea folosi frecvențele radio deținute de Reliance Communications.  Între timp, rețelele rivale au încercat să răspundă concurenței. De exemplu, Airtel a tăiat prețurile pentru serviciile 3G și 4G cu 80%, iar Vodafone (VOD) și-a mărit cantitatea de date cu aproape 70%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: