Ceasul inteligent Dagadam, proiectul gândit de români, a fost anulat temporar

Ceasul inteligent Dagadam, proiectul gândit de români, a fost anulat temporar

Acum câteva zile, vă vorbeam despre Dagadam, un ceas inteligent gândit de români, care avea șanse să dea clasă altor produse competitoare.

Proiectul a fost propus într-o campanie de strângere de fonduri pe Kickstarter, cu un obiectiv care, probabil, a speriat puțin publicul: 450.000 de euro. Ideea nu a avut succesul scontat, așa că dezvoltatorii s-au văzut nevoiți să anuleze temporar campania de pe platforma de crowdfunding.

“Ne-am concentrat prea mult pe campanie și produs, dar am neglijat marketing-ul, iar asta ne-a costat. Am închis campania. Promitem că acesta nu e finalul. Am vorbit cu o agenție de marketing și vom lansa împreună ceasul Dagadam. Vom aduce noi caracteristici de care vă veți bucura. Dagadam OS va fi un scop îndepărtat, pentru că necesită foarte mulți bani pentru a-l finaliza și am avea nevoie de noi oameni în echipă. Dagadam va rula Android Wear, îl vom customiza pentru a ne defini. Ne vedem la următoarea campanie!”, au scris cei de la Dagadam pe Kickstarter.

Dagadam ar fi rulat folosind un sistem de operare propriu, iar interacțiunea ar fi fost efectuată cu ajutorul inteligenței virtuale și Alexei, asistentul personal de la Amazon. Ceasul este certificat IP67 și este rezistent la apă, până la 30 de metri adâncime, iar ecranul se bazează pe tehnologia Gorilla Curved Glass pentru a proteja împotriva zgârieturilor. Din păcate, după cum au specificat și dezvoltatorii, o idee bună prezentată necorespunzător nu prezintă suficientă credibilitate. Cei de la Start-up au expus pe larg greșelile pe care le-au făcut cei de la Dagadam în acest articol.

Proiectul a fost bine primit, deși a prezentat din start destul de multe imperfecțiuni. Din păcate, însă, a reușit să strângă doar 27.000 de euro în două zile. Deși suma pare generoasă, nu trebuie scăpat din vedere faptul că ținta dezvoltatorilor Dagadam era de 450.000 de euro, iar, în general, proiectele de pe Kickstarter care nu strâng foarte repede suma-obiectiv, nu mai au șanse de reușită pe platformă. Dragoș Mandu, CEO al Dagadam și unul dintre fondatori, a confirmat pe grupul de Facebook Romanian Startups că proiectul va fi relansat:

dagadam-proiect-ceas-inteligent