Ce spune dorința de a rămâne prieten cu fosta iubită despre sănătatea ta mintală

Ce spune dorința de a rămâne prieten cu fosta iubită despre sănătatea ta mintală

E o întrebare care ne va bântui tot timpul: cât de în regulă e să rămâi în relații bune cu fostul sau cu fosta?

Potrivit unui studiu publicat în revista Personality and Individual Differences, oricât de simpatică ți s-ar părea atitudinea (prea) prietenoasă a omului de care te-ai despărțit, s-ar putea ca intențiile să nu fie întotdeauna bazate pe o afecțiune onestă. Studiul arată că psihopații și narcisiștii sunt cei mai predispuși să tragă de o prietenie după terminarea unei relații.

Pentru două studii diferite, cercetătorii Justin Mogilski şi Lisa Welling au recrutat un total de 861 de participanţi. Aceştia au fost chestionaţi despre cum s-au comportat sau se comportă cu foştii lor iubiţi sau iubite după ce s-au despărţit şi care sunt motivele lor pentru a rămâne ”prieteni”. Mai precis, fiecărui voluntar i s-a cerut să menționeze cinci motive pentru a rămâne în relații de prietenie cu fostul.

Participanţilor li s-a cerut să completeze chestionare menite să scoată la iveală caracteristici clinice de personalitate. Aceste teste arau concepute pentru a arăta trăsături întunecate de personalitate care tind spre narcisism, trăsături machiavelice şi psihopatie. Studiile anterioare au arătat că persoanele care au obţinut un punctaj ridicat ale acestor trăsături sunt mai predispuse să opteze pentru a rămâne prietene cu foştii iubiţi, din motive strategice şi preferă relaţii pe termen scurt.

Rezultatele au fost diferite, în funcție de sex, deși majoritatea participanților au invocat motive precum încrederea și atașamentul sentimental. „Bărbaţii, spre deosebire de femei, au evaluat oportunitățile sexuale post-relație  ca având o mai mare importanţă, fapt care arată că bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile să formeze parteneriate de tip prietenie şi sex”, au explicat autorii studiului. Acest lucru s-a remarcat în special în cazul celor cu tendințe de narcisism și psihopatie, care evaluează prietenia prin rațiuni utilitare sau instrumentale.

Desigur, nu putem generaliza, dat fiind faptul că cercetarea a fost făcută pe un grup restrâns de oameni. Totodată, nu putem contesta faptul că afirmațiile cercetătorilor au sens și că fiecare dintre noi a simțit pe pielea noastră o intenție obscură în amabilitatea excesivă a unui om de care ne-am despărțit la un moment dat.

Citește și: