03 nov. 2016 | 14:59

Ce a mai eliminat Apple din noile MacBook Pro

ACTUALITATE
Ce a mai eliminat Apple din noile MacBook Pro

Cu cât trec mai multe zile de la lansarea noilor sisteme MacBook Pro, ies la iveală tot mai multe particularități dezamăgitoare. Performanța inegalabilă, din păcate, vine cu minusuri semnificative chiar și pentru fanii cu vechime ai brandului.

Înainte să aflăm că noile MacBook-uri integrează cele mai rapide SSD-uri din lume, încercam să ne obișnuim cu faptul că nici măcar un iPhone 7 nu poate fi încărcat la MacBook Pro fără un adaptor costisitor. Iar asta nu e tot. Pe lângă faptul că vine fără un cititor de carduri SD care era foarte util fotografilor și videografilor, noul notebook de top al celor de la Apple nu mai are nici un port USB de format standard, la care să puteți conecta un stick USB sau un hard disk extern. Clasicul port magnetic MagSafe, care prevenea trântirea de pământ a laptopului în momentul în care dădeați peste cablul de încărcare, a devenit și el istorie.

Listate mai sus au fost dezamăgirile înregistrate până ieri, în asociere cu unele dintre cele mai scumpe sisteme portabile din lume. Acum aflăm de încă un mic detaliu care s-ar putea să frustreze amatorii de editare audio și pe cei care își conectau deseori MacBook-ul la un sistem audio de top. Este vorba de portul audio digital optic, care, deși nu era foarte evident, s-a ascuns în mufa standard de căști, de pe aproape orice sisteme Apple, de aproximativ un deceniu. Practic, respectivele ieșiri audio line out erau de tip hibrid cu suport pentru semnal analog/digital.

Noile MacBook Pro-uri care încep de la 1500 de dolari și ajung cu ușurință până la aproximativ 2500 de dolari, deși integrează în continuare o mufă de căști, respectivul port nu mai suportă semnal audio digital. Răspunsul celor de la Apple pe marginea subiectului a fost cât se poate sec. Funcția respectivă a fost scoasă pentru că nu prea era utilizată de către posesorii de Mac-uri, iar doritorii se pot orienta către adaptoare profesionale de semnal audio de la USB-C. Cu alte cuvinte, dacă tot ați 2000 de dolari pe un laptop, mai contează 50 sau 100 de dolari pe un adaptor pe care îl puteți pierde cu ușurință?

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele