12 apr. 2016 | 16:23

Cât de popular e Stephen Hawking pe rețelele sociale chinezești

ACTUALITATE
Cât de popular e Stephen Hawking pe rețelele sociale chinezești

Stephen Hawking a intrat în universul rețelelor sociale chinezești și s-a bucurat instantaneu de o popularitate uimitoare.

Chinezii folosesc un serviciu similar Twitter, numit Weibo. Primul post al fizicianului i-a adus mai mult de un milion de urmăritori într-o singură zi. În mai puțin de cinci ore, l-a depășit pe Tim Cook, actualul șef Apple, care are 820.000 de fani după aproape un an de când e online. „În excursiile mele, am putut să ating doar suprafața culturii și istoriei voastre fascinante”, a scris omul de știință de la Cambridge, atât în engleză, cât și în chineză, ca să evite orice pierdere de informație.

A explicat și că prima oară a vizitat China în 1985, traversând țara cu trenul, iar ultima oară a fost în capitală în 2006, pentru o conferință de fizică. Chinezii au un respect deosebit față de oamenii de știință și față de performanțele intelectuale ale acestora, iar hashtagul #Hawking Opens a Weibo a fost printre primele trei subiecte populare, ajungând la mai mult de 12 milioane de vizualizări în câteva ore, potrivit Yahoo! Tech.

Autoritățile operează un sistem de cenzură online foarte strict, care blochează numeroase site-uri străine și rețele sociale precum Twitter, Instagram și Facebook, dar utilizatorii Weibo au fost extrem de entuziasmați de decizia lui Hawking de a activa pe Weibo. Unul dintre ei a descris asta ca fiind un moment istoric. Cel mai popular comment a fost unul prin care utilizatorilor li se cerea să păstreze decența, pentru a nu strica imaginea Chinei în fața unei personalități precum Hawking: „Vă rugăm să vă păstrați comentariile elegante, căci fiecare propoziție va influența părerile tuturor despre China”.

Este puțin ironic faptul că Stephen Hawking este atât de popular online, mai ales după ce și-a exprimat, și nu doar o dată, dezaprobarea față de avântul științei și tehnologiei :„Şansele ca un dezastru de proporţii să se producă pe planeta noastră în următorii 1.000 de ani sunt din ce în ce mai mari. Cu toate acestea, vom reuşi să stabilim colonii în spaţiul cosmic peste aproximativ un secol. Între timp, trebuie să fim foarte precauţi, pentru că cele mai importante pericole pentru om au apărut ca urmare a dezvoltării ştiinţei şi tehnologiei”, a explicat fizicianul într-un interviu acordat Radio Times și citat de The Guardian.