20 ian. 2016 | 06:37

Parolele populare în 2015 pe care să le eviți în 2016

ACTUALITATE
Parolele populare în 2015 pe care să le eviți în 2016

Dacă tot ne ascundem un volum semnificativ de date personale online, ar fi bine să facem un efort în a folosi parole un pic mai inspirate decât cele de mai jos.

În fiecare început de an se publică un studiu legat de cele mai populare parole folosite online în anul anterior. Acesta este realizat de SplashData și folosește ca inspirație numărul foarte mare de parole care sunt postate online în urma unor diverse atacuri realizate de hackeri. În acest mod, în 2015, au ajuns online peste două milioane de parole.

Lista celor de la SplashData, deși nu suferă modificări majore de la an la an, ar trebui să fie folosită ca inspirație pentru ceea ce trebuie să evitați să folosiți pentru a vă securiza conturile online. Indiferent dacă este vorba de contul de email sau rețele sociale, ar fi recomandabil ca 123456 să nu se mai afla pe lista voastră de opțiuni. Nu de alta, dar aceasta a fost deja cea mai populară parolă de câțiva ani, iar dacă cineva vrea să spargă vreun cont online, ar fi păcat să reușească din prima încercare.

În principiu, nici restul parolelor din top 10 nu sunt mult mai creative, dar 123456 este câștigătoare. Pe locul al doilea avem dificilul cuvânt password sau parolă în frumosul grai românesc. Podiumul se încheie cu o versiune mai complexă a parolei de pe prima poziție, 12345678. Pe patru avem universalul qwerty.


                                                    Învață cum să ai o parolă puternică și să o ții minte


Deși în mare parte topul a rămas neschimbat față de anii trecuții, datorită unor evenimente sociale importante, au existat totuși câteva modificări în top 10. Pe lângă cele dictate de vedete sau evenimente sportive, se pare că în 2015 foate mulți au folosit parolele starwars, solo, princess, football și basketball.

În cazul foarte trist în care v-ați regăsit în lista de mai sus, ar fi bine să faceți un efort și să înlocuiți cât mai curând parolele defectuoase. Nu de alta, dar ar fi păcat să vă ajungă online informațiile private din lipsă de creativitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele