Tehnologia aduce metode de copiat din ce în ce mai high-tech

Tehnologia aduce metode de copiat din ce în ce mai high-tech

Smartwatch-urile reprezintă o tehnologie relativ nouă, cu care publicul larg nu s-a acomodat încă. Prin urmare, cei mai tineri dintre noi au găsit moduri interesante de a o exploata.

Studenții de la o facultate de medicină thailandeză au fost prinși folosind camere-spion, conectate la smartwatch-uri, cu scopul de a copia la examene. Camerele erau integrate în ochelari, pentru a captura subiectele și a le transmite mai departe. Răspunsurile erau „livrate” direct pe smartwatch. Chiar dacă nu e tocmai etic să procedezi așa, adevărul e că e ușor să te strecori: majoritatea ceasurilor inteligente arată exact precum ceasurile normale, au un ecran mic și sunt șanse mari ca profesorul să nu observe ceva bizar la ele. Tentativa de trișare a fost comparată cu dramele hollywoodiene clasice cu spioni și a fost demascată de Arthit Ourairat, rectorul Rangsit University, care i-a demascat pe studenți chiar pe propria pagină de Facebook.

Anul trecut pe vremea asta, universitățile au început să interzică la nivel global ceasurile la examene, chiar dacă nu sunt inteligente. Mai multe universităţi din SUA au confirmat acest lucru, precum și faptul că nu se va face nici un fel de distincţie între ceasuri clasice şi modele inteligente, pentru simplul fapt că nu ar fi eficient. Este mult mai rapid să obligi studenţii să-şi dea jos ceasurile de la mână înainte de a intra în sala de examen, decât să analizezi fiecare model în parte pentru a vedea dacă are sau nu funcţii smart. Această decizie a fost luată după ce diverşi profesori au ajuns la concluzia este foarte uşor să cauţi ceva pe internet prin intermediul unui smartwatch şi că unele modele permit redactarea şi citirea de mesaje scurte. Până şi Universitatea de Stat din Londra (London’s City University) a implementat un astfel de sistem.

Și totuși, smartwatch-urile nu sunt singurele gadgeturi high-tech de care studenții cu imaginație se folosesc. Există, de exemplu, și un set format din ochelari cu transmițător și căști aproape invizibile, cu ajutorul cărora oamenii pot comunica între ei în timpul examenelor. Să nu uităm de Cheating Watch, care poate stoca documente PDF, Word și nu numai, dar are și un buton de urgență foarte rapid, pe care „infractorul” îl poate apăsa când apare în zonă un supraveghetor vigilent.

Ar mai fi și Invisible Watch, care pare să nu afișeze nimic când e pornit. Când te uiți la ecran cu ochelarii speciali cu care vine la pachet, ecranul devine vizibil și poți vedea toate notițele pe care le-ai încărcat în el.

The ConversationRitesh Chugh, lector la CQUniversity Australia, spune că toate aceste gadgeturi sunt foarte ușor de obținut și că ar trebui interzise la examene, pentru că reprezintă un fel de plagă pentru sistemul de învățământ. „Instituțiile educaționale vor studenți care sunt inteligenți în ceea ce privește folosirea gadgeturilor, nu trișori inteligenți”, a spus acesta. Chiar dacă studenților nu le va plăcea să audă asta, adevărul e că trișatul nu ar trebui încurajat, mai ales în cazul facultăților care te pregătesc pentru o meserie care implică o responsabilitate mare. Cum poți avea încredere într-un medic care a terminat facultatea cu note decente doar pentru că a copiat la examenele de anatomie?

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: