Atacul asupra Yahoo, mai periculos decât se credea: date confidențiale, sustrase

Atacul asupra Yahoo, mai periculos decât se credea: date confidențiale, sustrase

Atacul asupra celor de la Yahoo ar putea ajuta spionii străini.

După cum probabil ați aflat deja, în luna august a anului 2013, un grup de hackeri a reușit să obțină acces la o serie de date sensibile aferente unui număr de un miliard de conturi Yahoo. Deși este posibil ca aceiași indivizi să se afle și în spatele unui atac din 2014, acest caz este complet diferit. Până la această oră, cei de la Yahoo nu au reușit să-și dea seama cum a fost posibil un astfel de eveniment, iar consecințele ar putea fi mai grave decât se credea până acum.

Potrivit celor de la Bloomberg, peste 150.000 de conturi ale unor persoane angajate de guvernul american, sau de armata americană se numără printre cele furate. Mai exact, hackerii au obținut acces la numele lor de cont, la parole, numere de telefon, întrebări de securitate, date de naștere, dar și la adrese de mail secundare. Acestea ar putea fi de mare ajutor pentru spionii străini dornici să identifice agenții americani.

Printre sutele de milioane de victime se mai numără foști și actuali membri ai staff-ului de la Casa Albă, membri ai congresului și ajutoarele acestora, agenți FBI, oficiali din cadrul NSA și CIA, persoane din cadrul fiecărei ramuri a armatei și actuali și foști diplomați în țări precum Pakistan, Siria și Africa de Sud. Informațiile cu privire la aceștia au fost furnizate de un cercetător în domeniul securității online, numit Andrew Komarov, care a descoperit o bază de date cu informații ale utilizatorilor Yahoo.

Pe parcursul ultimilor ani, Komarov a supravegheat o grupare din Europa de Est. Recent, el a observat că membrii acesteia erau dispuși să vândă o bază de date care putea conține informații despre un miliard de conturi Yahoo în schimbul a 300.000 de euro. În mod interesant, cumpărătorul a furnizat numele a zece oficiali ai unor guverne, ceea ce înseamnă că ar putea fi vorba despre o agenție secretă.

Se pare însă că nu doar cei cu conturi Yahoo au de suferit. Această informație făcută publică printr-o postare pe blogul companiei are mari șanse să anuleze șansele de achiziție ale Yahoo de către Verizon.

Etichete: