Apple continuă să depășească recorduri, dar se duce în jos

Apple continuă să depășească recorduri, dar se duce în jos

Apple se pregătește să aibă primele rezultate financiare negative trimestrul viitor, dar momentan continuă să se mândrească cu depășirea unor praguri importante.

Gigantul din Cupertino a anunțat rezultatele financiare pentru primul trimestru fiscal din 2016. Pe hârtie, performanța Apple este una demnă de laudă, în practică însă, compania americană se pare că nu reușește să mai convingă utilizatorii să facă tranziția la noi iDevice-uri la fel de des ca în anii trecuți.

Pentru primul trimestru din acest an, compania condusă de Tim Cook a înregistrat încasări de 75,9 miliarde de dolari, din care, 18,4 miliarde au reprezentat profitul net dobândit de companie. În ceea ce privește unitățile comercializate, Apple are motive să se îngrijoreze pentru prima oară. Cu 74,8 milioane de iPhone-uri vândute, această valoare este mai mare cu doar 0,4 procente față de aceeași perioadă a anului trecut, preconizându-se o scădere trimestrul următor. Cei de la Apple au anunțat că încasările în următoarele trei luni ar trebui să scadă până la 50-53 miliarde, pentru prima oară din 2003 până acum.

Performanța nu foarte roz a companiei se poate vedea cel mai bine când vorbim de iPad-uri. Cu 16,1 milioane de tablete comercializate, s-a înregistrat o scădere în acest domeniu de 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările de Mac-uri au scăzut cu 4 procente, până la 5,3 milioane de unități. Singurul domeniu care a înregistrat o creștere importantă este cel al ,,altor produse”, ce include Apple Watch, Apple TV și iPod. Aici s-a văzut o creștere de 44% până la 4,4 miliarde de dolari. În zona de servicii, Apple s-a bucurat de o creștere de 27% până la 6,1 miliarde de dolari.

Singurul aspect pentru care oficialii companiei americane s-au putut bucura s-a reflectat în depășirea pragului psihologic de un miliard de dispozitive Apple active în întreaga lume. Această valoare include Mac-uri, iPad-uri, iPhone-uri, iPod-uri Touch, Apple TV-uri și Apple Watch-uri. Termenul ,,activ” în acest context înseamnă că toate cele un miliard de aparate au interacționat cu serverele Apple în ultimele 90 de zile.