Alexander Graham Bell: cine a fost omul care ne-a dat telefonul
Alexander Graham Bell probabil nu ar ști să facă un selfie, dar a fost omul care a propulsat revoluția comunicațiilor cu mulți pași în față, grație telefonului pe care l-a brevetat în urmă cu 140 de ani.
Alexander Graham Bell a fost un audiolog american de origine scoţiană, cunoscut în primul rând ca inventatorul telefonului. Timp de două generaţii, familia sa a fost recunoscută ca o autoritate în dicţie şi în corectarea vorbirii, lucrarea Dicţia standard a lui Alexander Melville Bell având aproape 200 de ediţii în limba engleză. Tânărul Bell şi cei doi fraţi ai săi au fost instruiţi să continue profesia familiei, iar primele sale realizări dedicate persoanelor cu deficienţe de auz şi inventarea telefonului la nici 30 de ani sunt o mărturie a acestui lucru.
Totuși, numele său e asociat cu invenția fără de care lumea modernă nu ar fi fost la fel din simplul fapt că a brevetat-o primul. Chiar dacă nu a avut niciodată abilităţi tehnice, Bell a colaborat îndeaproape cu Thomas Watson, un tânăr mecanic reparator şi creator de modele, care l‑a asistat în proiectarea unui aparat pentru transmiterea sunetului prin intermediul electricităţii.
În 1874, președintele Western Union, William Orton, i-a contatctat pe Thomas Edison și Elisha Gray pentru a găsi o cale prin care să poată transmite mai multe mesaje mesaje prin telegraf pe aceeași linie. Inițial, Bell voia să inventeze un telegraf modificat, care ar fi putut să transmită mai multe mesaje și semnale în același timp, iar ideea a fost prezentată lui Gardinar Hubbard și Thomas Sanders. Milionarii au fost încântați de concept și l-au sprijinit material pe Bell, urmând ca înregistrarea patentului să rămână în grija liui Anthony Pollok, avocatul lui Hubbard.
În martie 1875, Bell și Pollok l-au vizitat pe Joseph Henry, un faimos om de știință, prezentându-i ideea. Henry i-a spus lui Bell că are germenul unei invenții uimitoare. Pentru că nu avea cunoștințele tehnice necesare, l-a angajat pe Thomas A. Watson, cu care a cercetat îndeaproape ideea de telegraf acustic.
Făcând tot felul de experimente, i-a trecut prin minte ideea de a crea un dispozitiv care ar putea transmite un discurs, folosind doar energie electrică. În 1875, în timpul unor experimente, a auzit prin fir sunetul unui ceas de perete. Împreună cu Watson, a continuat să experimenteze pentru a crea un aparat capabil să transmită sunetul astfel. La data de 10 martie 1876, a rostit primele cuvinte prin telefon, iar acestea s-au auzit la celălalt capăt al firului. Aceste cuvinte au rămas în istorie și sunt asociate cu data „nașterii” telefonului: „Domnule Watson, vino aici, vreau să te văd”. Totuși, patentul a fost brevetat cu două luni înainte, fără să existe certitudinea că va funcționa.
Elisha Gray lucra la același proiect, doar că planul său implica un transmițător cu apă. Pe 14 februarie 1876, Alexander Graham Bell și Elisha Gray au depus o cerere de brevet la Biroul pentru brevete din New York, primul la ora locala 12.00, iar al doilea la ora 14.00. Pe această diferență s–au bazat cei ce i-au adjudecat lui Bell invenția în procesul ce i-a opus multă vreme pe cei doi inventatori. Dupa ce acest mare pas a fost făcut, au existat numeroase demonstrații publice pentru popularizarea lui. Bell Telephone Company a fost înființată în 1877, și producția de telefoane a început la scară largă. În 1915, Bell, aflat la New York, i-a telefonat lui Watson, care era la San Francisco.