21 nov. 2016 | 11:10

Această rețea neurală ar putea face inteligențele artificiale foarte rapide

ACTUALITATE
Această rețea neurală ar putea face inteligențele artificiale foarte rapide

E un lucru să creezi computere care se comportă precum creierul uman, dar e altceva să reușești să le faci să se și comporte astfel. 

Cercetătorii de la Princeton au reușit să depășească o barieră: au construit o rețea neurală fotonică. Mai exact, este vorba despre un sistem care imită creierul uman, având „neuroni” care funcționează pe bază de lumină. Rezultatul e reprezentat de o mașinărie care poate calcula o ecuație matematică diferențială de 1.960 de ori mai repede decât un procesor tipic, potrivit celor de la Engadget.

Prototipul experților de la Princeton este foarte simplu și conține doar 49 de neuroni sintetici. Desigur, nu ar putea să îți înlocuiască CPU-ul din telefon și nicidecum să ajungă la puterea de procesare pe care o vedem la rețelele neurale deja existente. Totuși, rețelele fotonice ar putea avea implicații foarte mari pentru inteligențele artificiale.

Mai exact, acestea ar putea fi utile pentru procesarea rapidă a informației în „computerizare radio, științifică și de control”, potrivit experților. Pe termen lung, sistemele de învățare ar putea dobândi acuratețe aproape umană și timp de răspuns mai scurt când vine vorba de recunoașterea obiectelor și acțiunilor. Desigur, va mai trece ceva timp până se va ajunge la acel nivel, dar e îmbucurător faptul că există o perspectivă în acest sens.