Această cameră i-ar putea ajuta pe orbi să citească

Această cameră i-ar putea ajuta pe orbi să citească

Pentru a citi materiale printate, oamenii cu deficiențe de vedere se bazează pe aplicații mobile sau pe ajutorul celor din jur. Această cameră miniaturală ar putea face lucrurile mult mai simple.

O aplicație populară pentru persoanele cu deficiențe de vedere este KNFB Reader, care transpune textul în vorbire. Utilizatorul trebuie doar să facă o fotografie, iar aplicația îi va citi textul cu „voce” tare. Uneori, însă, e dificil să surprindă în fotografie tot textul dorit, iar aplicațiile de acest tip pot avea dificultăți cu layouturile complexe, de ziar sau de meniu de restaurant.

Oamenii de știință de la Universitatea Maryland au dezvoltat un dispozitiv numit HandSight, care folosește o cameră mică, întrebuințată în endoscopii. Camera se plasează pe vârful degetului, iar restul dispozitivului pe restul degetului și pe încheietură. Pe măsură ce utilizatorul urmărește un rând de text cu degetul, un computer din proximitate îl citește cu voce tare. Dispozitivul avertizează utilizatorul dacă degetul nu este în poziția corectă, printr-o vibrație slabă, potrivit celor de la New Scientist.

19 oameni orbi au testat tehnologia, iar, în medie, au putut citi între 63 și 81 de cuvinte pe minut, scăpându-le doar câteva din fiecare pasaj. Viteza medie a unui cunoscător foarte bun al alfabetului braille este de 90-115 cuvinte pe minut, iar oamenii cu vedere bună citesc undeva la 200 de cuvinte pe minut. Voluntarii s-au declarat încântați de noul dispozitiv.

Dezvoltatorii vor să creeze un dispozitiv ceva mai asemănător cu un smartwatch, care să poată fi folosit și pentru distingerea altor caracteristici vizuale, cum ar fi culori și modele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI