A fost descoperită cea mai mare falie din lume
Geologii au descoperit și au documentat cea mai mare falie din lume, pentru a înțelege cum s-a format aceasta de-a lungul timpului.
Cea mai mare falie de pe Pământ este denumită Banda Detachment și se află în zona de est a Indoneziei. Cercetătorul Dr. Jonathan Pownall, de la australian National University, este de părere că această descoperire va ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine pericolele tsunami-urilor viitoare din regiune, care face parte din Inelul de Foc. Această zonă împrejmuiește Oceanul Pacific și este cunoscută pentru cutremurele și erupțiile vulcanice frecvente, dar și de intensitate mare.
”Acest abis este cunoscut deja de 90 de ani, dar până acum nimeni nu a reușit să explice cum a devenit atât de adânc”, arată Pownall. Cercetarea efectuată de echipa sa a arătat că abisul de 7 kilometri adâncime, de sub platoul Mării Banda, din zona de est a Indoneziei, s-a format prin extensie, de-a lungul a ceea ce ar fi cel mai mare plan de falie expus de pe Pământ.
Geologii au analizat hărți de înaltă rezoluție ale fundului Mării Banda și au descoperit că rocile de acolo prezintă sute de tăieturi paralele. Aceste urme arată că o bucată de scoarță mai mare decât Belgia a fost ruptă de o extensie de aproximativ 120 de kilometri, apărută la unghi mic, pentru a forma depresiunea din prezent de pe fundul apei, arată sciencedaily.com.
Dr. Pownall spune că această falie reprezintă o ruptură ce acoperă o suprafață de aproximativ 60.000 de kilometri pătrați. Descoperirea va fi extrem de utilă în ceea ce privește modul de înțelegere a formării celei mai adânci zone de pe planetă.
Existența faliei a fost presupusă din rezultatele analizelor de date barimetrice, dar și prin intermediul cunoștințelor despre geologia regională.