31 aug. 2016 | 10:57

40 de milioane de euro dintr-un foc: o companie germană a fost jefuită de hackerii din Bistrița

ACTUALITATE
40 de milioane de euro dintr-un foc: o companie germană a fost jefuită de hackerii din Bistrița

Compania Leoni Wiring Systems este unul dintre cei mai importanţi investitori străini din România. Recent, a fost jefuită de 40 de milioane de euro cu foarte mare ușurință.

Acest lucru s-a întâmplat în sediul central din România de la Bistriţa, unde directoarea financiară a fost convinsă să transfere suma uriaşă în conturile unei firme de un hacker, care a pretins că este un superior din Germania.

Întâmplarea celor de la Leoni, care au în România patru fabrici, a fost făcută publică de companie, la doar patru zile de la fraudare, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul principal.  „Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, că a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente şi identităţi falsificate, prin intermediul canalelor de comunicaţie electronice. (…) Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activităţile infracţionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, preciza compania într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial pe 16 august.

De asemenea, în același comunicat, compania Leoni Wiring Systems mai spunea că, în urma acestui incident, fondurile companiei au fost transferate în conturile sale din străinătate şi că consiliul de management a iniţiat o investigaţie proprie în acest sens. De asemenea, compania anunţa că s-au început demersurile pentru a solicita despăgubiri de la asiguratorul producătorului, potrivit Adevărul.

„Încă nu a fost evaluat efectul pe care această pagubă îl va avea asupra veniturilor companiei prognozate pentru acest an. Lichidităţile Grupului Leoni nu au fost afectate în niciun fel. Operaţiunile Leoni se desfăşoară potrivit planificărilor”, mai spuneau cei de la Leoni în comunicatul de presă. Acţiunile Leoni s-au depreciat cu 7,7% în urma publicării comunicatului, ajungând la 32,84 euro/unitate.

Leoni Wiring Systems nu dă foarte multe detalii despre cum s-a putut frauda atât de uşor o companie atât de mare, dar se pare că totul a pornit de la Bistriţa. Ancheta a început încă din săptămâna în care a fost depusă plângerea, fiind verificate actele de la departamentul Financiar al sediului de la Bistriţa în mai multe rânduri.

Se pare că anchetatorii iau în calcul infracţiunile constituirea unui grup infracţional, înşelăciune şi fals în înscrisuri private. În spatele acestui jaf stau, potrivit unor informaţii parţial confirmate oficial, mai mulţi hackeri. Practic, aceştia au clonat e-mail-urile unor directori de la sediul central din Germania şi au cerut şefei departamentului Financiar de la fabrica din Bistriţa să transfere aproape 40 de milioane de euro într-un cont.

Directorul financiar al sediului din Bistriţa a respectat protocoalele şi a transferat uriaşa sumă de bani în conturile din străinătate indicate în e-mail-urile primite. Se pare că procedura de comunicare prin e-mail era foarte folosită în companie, chiar și pentru transferuri mari de bani. Aparent, hackerii cunoşteau foarte bine protocoalele folosite de cei de la Leoni, astfel încât directorul financiar de la Bistriţa nici nu a bănuit că în spatele acestor e-mailuri în care i se ceruse să transfere suma de bani s-ar afla altcineva. Hackerii din spatele acestei fraude nu au fost indentificați încă.

Deocamdată, nu se ştie dacă angajata responsabilă de transferul sumei de bani ştia că în spatele adresei de e-mail se află alte persoane şi nu superiorii săi din Germania, colaborând cu hackerii intenționat. Niciun oficial al Leoni Wiring Systems Ro nu a confirmat faptul că fraudarea s-a făcut prin intermediul filialei româneşti a companiei. Reprezentanţii Leoni au încercat să convingă reprezentanţii mass-media că este vorba despre o verificare-standard, care are loc în toate unităţile de producţie ale companiei, în urma acestui incident.