10 filme lansate acum 20 de ani pe care să le revezi cu plăcere

10 filme lansate acum 20 de ani pe care să le revezi cu plăcere

Anii ’90 au fost tumultoși și ne-au propulsat rapid în viitorul digital. Nu suntem pro idealizării trecutului, dar din când în când mai devenim nostalgici. Pentru că anii ’90 au reprezentat punctul de plecare al cinematografiei moderne, am pregătit o listă cu 10 filme lansate acum 20 de ani, pe care cu siguranță le-am revedea cu plăcere. Sau, dacă nu le-ai văzut deja, e timpul să faci o schimbare în sensul acesta.

Filme lansate acum 20 de ani – Independence Day

Pentru că anul acesta va fi lansat, în sfârșit, Independence Day 2, nu avem cum să nu amintim de primul Independence Day, lansat în 1996. Paranoia invaziei extratereste stăpânește omenirea încă din anii ’50, iar Independence Day e unul dintre filmele care au reușit să o transforme într-o lovitură box-office. Ideea rezumată ar fi cam asta: oamenii nu doar că rezistă unei invazii extraterestre, dar o și opresc cu propriile forțe. Din fericire, partea a doua îl are tot pe Jeff Goldblum în rolul principal și va apărea în cinematografe pe 24 iunie, anul acesta.

Filme lansate acum 20 de ani – Jerry Maguire

Un alt film excelent din 1996 este și Jerry Maguire, cu Tom Cruise în rolul principal. Este unul dintre acele filme care își păstrează farmecul, chiar și la ceva timp după prima vizionare. Pelicula spune povestea lui Jerry Maguire, un agent sportiv foarte important, care face greşeala să scrie un memoriu despre activitatea companiei la care lucra: lucrurile pe care le gândim şi nu le spunem. Drept urmare, este concediat fără ocolişuri. Şi cum un ghinion nu vine niciodată singur, îşi va pierde şi logodnica, şi clienţii. Ajutat de Dorothy, o tânără contabilă care crede în el, Jerry începe să-şi reclădească viaţa de la zero. Chiar dacă e încadrat și în genul comedie, vă spunem sigur că e mai degrabă o dramă foarte bună.

Filme lansate acum 20 de ani – Trainspotting

Chiar dacă ai putea avea tendința de a-i pune rapid eticheta de film cu și despre drogați, Trainspotting e unul dintre cele mai bune filme ale anului 1996. Pe alocuri brutal și pe alocuri amuzant, arată efectele devastatoare ale dependenței de heroină, fără a avea, totuși, acel ton moralizator evident și sufocant. Ewan McGregor joacă rolul lui Mark „Rent Boy” Renton, un toxicoman cu o gașcă de prieteni ciudați: traficantul ocazional Sick Boy (Johnny Lee Miller), Spud (Ewen Bremner), un personaj sortit să devină un ratat și Begbie (Robert Carlyle într-un excelent rol de groază), un psihopat violent gata să se bată oricând și cu oricine. La premiera filmului, unii critici au atras atenția asupra faptului că, deși nu elogiază drogurile, Trainspotting nici nu-și condamnă personajele. Dar refuzul lui Boyle și Hodge de a adopta un punct de vedere moral este de fapt unul dintre multele atribute ale filmului – nu suntem aici ca să-i judecăm pe Renton și pe camarazii săi; suntem doar ca să vedem cum, într-o manieră aproape amuzantă, viețile lor se reduc la zero.

Filme lansate acum 20 de ani – Fanton

Fanton a primit, în 1997,  două premii Oscar. Scenariul, destul de complicat, este centrat pe existenţa lui Jerry Lundegaard, un vânzător de maşini ratat a cărui nevoie disperată de bani îl determină să angajeze doi criminali profesionişti care să-i răpească soţia. Jerry se gândeşte că socrul său bogat va plăti răscumpărarea cerută, pe care el va pune, evident, mâna. Bineînţeles că lucrurile o iau razna, iar planul lui Jerry se duce de râpă, când doi turişti nevinovaţi sunt ucişi. Fraţii Coen folosesc peisajul înzăpezit din Minnesota ca fundal pentru această comedie negră, fundal pe care construiesc o viziune proprie asupra vieţii la ţară, pe care o consideră compusă în parţi egale din violenţă, satiră şi căldură umană. Ideea de bază a filmului este simplă: când nimeni şi nimic nu mai are preţ pentru tine, în afară de bani, poţi pierde totul: liniştea, familia, libertatea şi, nu în ultimul rând, viaţa.

Filme lansate acum 20 de ani – The English Patient

Putem fi de acord cu faptul că filmele romantice sunt rareori cu adevărat bune și nu chiar pline de clișee. The English Patient este excepția perfectă. Anthony Minghella a scris și a regizat o adaptare impecabilă după romanul omonim al lui Michael Ondaatje, despre o poveste de dragoste tragică pe fundalul sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial. Într-un spital din Italia, Hana, interpretată de Juliette Binoche, o infirmieră din Canada, are în grijă un pilot rănit aproape mortal într-un accident aviatic. Nu poate fi identificat și nici nu își amintește cum îl cheamă, așa că este cunoscut simplu drept „pacientul englez”, grație accentului.

Filme lansate acum 20 de ani – Scream

Chiar dacă nu îți plac filmele de groază în mod deosebit, Scream, lansat tot în 1996, a fost un fenomen. Bine, nu știm dacă e horror sau comedie sau un horror-comedie, dar n-ar trebui să îl ratezi, în eventualitatea în care nu l-ai văzut până acum.

Filme lansate acum 20 de ani – Cocoșatul de la Notre-Dame

Cocoșatul de la Notre-Dame e una dintre cele mai bune animații din toate timpurile, chiar și după 20 de ani de la lansare. Atunci cand era copil, Quasimodo a fost aproape ucis de Claude Frollo, după ce acesta a omorât-o pe mama sa. Obligat de Arhidiaconul de la Notre-Dame, Frollo a fost nevoit să-l crească pe Quasimodo ca și cum ar fi fost fiul său. Cu toate acestea, Frollo s-a purtat urât cu el, ținându-l ascuns în turnul catedralei și spunându-i că nu va fi niciodata acceptat de societate. Totuși, totul se schimbă atunci când cocoșatul o întâlnește pe Esmeralda.

Filme lansate acum 20 de ani – The Rock

Sean Connery, Nicolas Cage și Ed Harris în rolurile principale. Dacă nici asta nu recomandă The Rock ca fiind unul dintre filmele de succes din 1996, atunci nu știm ce ar putea să o facă. Sau știm: faptul că a fost regizat de Michael Bay și produs de Don Simpson și Jerry Bruckheimer, cei care au mai produs filme precum Top Gun, Băieți răi sau Beverly Hills Cop. Totuși, atenție: dacă vrei mesaje profunde și o acțiune nu tocmai previzibilă, The Rock nu e ceea ce cauți. E un film de acțiune oarecum tipic celor regizate de Michael Bay și conține același mesaj patriotic bombastic despre curajul și spiritul de sacrificiu al națiunii americane. Chiar dacă are ingredientele pe care le vezi cam în orice film de acțiune, și anume zeci de explozii, urmăriri de mașini, coincidențe și exagerări, rămâne plăcut de vizionat într-o seară de weekend.

Filme lansate acum 20 de ani – Avocatul diavolului

Avocatul diavolului este un film iconic pentru anii ’90, și rolul lui Edward Norton i-a asigurat prezența în lumina reflectoarelor pentru mulți ani de atunci încolo. Un avocat arogant (Richard Gere) preia cazul unui tânăr (Edward Norton) acuzat de uciderea preotului care avea grijă de el. Cazul devine mult mai complex când acuzatul mărturisește că mai era cineva în cameră în momentul crimei. În plus, soundtrackul este senzațional.

Filme lansate acum 20 de ani – Star Trek: First Contact

Star Trek: First Contact nu este nicidecum primul contact al Star Trek cu cinematografia, fiind al optulea film al seriei. Căpitanul Jean-Luc Picard şi echipajul său se implică în cea mai palpitantă aventură a lor de până acum. Îşi spun ”Borgi” – un grup pe jumătate organic, pe jumătate alcătuit din maşinării, dar având un unic ţel: să cucerească şi să asimileze toate rasele. Conduşi de regina lor cea seducătoare, dar sadică (Alice Krige), Borgii se îndreaptă acum spre Pământ, punând la cale un plan mârşav: să modifice istoria. A fost desemnat de către critici ca fiind unul dintre cele mai bune filme ale seriei, așa că nu trebuie ratat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: