10 iul. 2015 | 16:50

Vortexul digital ne va trece prin cea mai mare schimbare de la revoluția industrială până acum

FEATURE
Vortexul digital ne va trece prin cea mai mare schimbare de la revoluția industrială până acum

Transformarea prin care va trece societatea următoarelor decenii a fost denumită „vortex digital”. Însă vortexul digital nu înseamnă nimic luat doar ca denumire. Este însă o revoluție care, în câteva decenii, va schimba societatea construită în ultimele sute de ani. Singura „lege” valabilă în vortexul digital este că cine nu se adaptează, rămâne în urmă și rămâne degeaba.

Încă din 2007, telefonul mobil n-a mai fost un simplu instrument de scris SMS-uri și sunat alți oameni. A devenit un computer „de buzunar”, dar a devenit și cel mai apropiat gadget al nostru. Odată cu el au crescut sectoare economice pe care puțini le prevedeau. Așa cum computerele au înlocuit tiparele și Internetul înlocuiește formele tradiționale de comunicare și informare, așa toate gadgeturile de care ne înconjurăm ne transformă.

Toate acestea au însă un substrat puternic economic. Dacă n-ai loc de muncă, n-ai bani de smartphone și Internet și așa ajungi să fii izolat de majoritatea societății. Locurile de muncă însă nu sunt distribuite de către vreo forță care guvernează societatea, ci fiecare se specializează pe unul anume. Aici apare vortexul digital care împinge spre digitizare întreaga societate, de la omul care distribuie colete la directorul unei multinaționale care nu poate ignora Internetul pe simplu motiv că nu-l înțelege.

[related]

Meseriile se vor schimba fundamental. Totuși, trebuie să ne gândim cum privim această schimbare. Fie este văzută drept o provocare, că trebuie făcut ceva și nu poți rămâne în zona de confort, fie este un sfârșit”, îmi spune Dorin Pena, directorul Cisco România, schițând situația în care se regăsesc oamenii acum. Compania pentru care lucrează a realizat un sondaj printre directorii de companii din 12 industrii puternice ca să vadă dacă aceștia au înțeles disruperea adusă de tehnologie și evoluția spre o lume tot mai tehnologizată. Doar 25% sunt „apți”, au înțeles și fac ceva în acest sens.

Atitudinea companiei fata de vortex digital

„De-a lungul istoriei, au existat diverse salturi, de la descoperirea focului la revoluția industrială. Fiecare dintre aceste transformări trebuie privită ca provocare. Ceea ce aparent dispare într-o parte, poate să apară în altă parte. Așa cum revoluția industrială a transformat marea masă de muncitori din agricultori în muncitori industrie, evoluția digitală va transforma oamenii care aparent n-au legătură cu acest mediu”, completează Pena.

„Îi va forța pe aceștia să facă ceva în acest domeniu și este un lucru bun, căci așa ajungem să avem o viață mai bună prin tehnologie. Întrebarea nu e «ce fac, că-mi dispare slujba?», ci «cum mă adaptez ca să nu dispar odată cu slujba?»”.

Două exemple imense pentru vortexul digital

Vortexul acesta digital se aseamănă unuia creat într-o mare de apă sau modului în care funcționează o tornadă. Spre centru este mai puternic, spre margine forța de atracție este mai mică. Totodată, obiectele aflate într-un vârtej prezintă riscul de a se lovi, pot fi distruse și se pot recombina cu altele în înaintea spre centru. Prin vortex digital se înțelege „atragerea” companiilor și industriilor spre un centru digital, în care modelele de afaceri sunt digitizate la limitele maxime posibile.

Totodată, delimitările între industrii s-ar putea să nu mai fie atât de clare pe măsură de efectele disruperii acționează asupra tuturor. Și în această lume, după cum s-a văzut și în ultimii ani, cele mai mari succese s-au bazat pe disruperea combinată, în care mai mult surse producătoare de valoare pentru utilizatori – în ceea ce privește costul, experiența și platforma – au fuzionat și creat noi modele de afaceri și creștere exponențială.

Industriile care sunt mai aproape sau mai departe de transformare prin digitizare

Cele mai vulnerabile industrii in vortex digital

Este suficient să te uiți la Uber sau WhatsApp, după cum arată Cisco în raportul său, ca să înțelegi de ce cea dintâi este evaluată la peste 40 de miliarde de dolari (aproape un sfert din produsul intern brut al României) și de ce Facebook a plătit aproximativ 19 miliarde de dolari pentru cea de-a doua în urmă cu peste un an.

Pentru Internetul Lucrurilor, Cisco prevede că cele 15 miliarde de conexiuni din prezent vor exploda spre 50 de miliarde până la finalul acestui deceniu. Această rețea a conectării între procese, oameni, date și obiecte se află pe o pantă ascendentă și urcarea este accelerată.

YouTube, o platformă exemplu

YouTube a împlinit anul acesta 10 ani. Nu este singura platformă de acest tip – stocare de conținut video și streaming live -, dar este cea mai de succes. În 10 ani s-ar putea să dispară, dar în prezent reprezintă un exemplu pentru profesionalizarea mediului digital.

„(Ca orice platformă) dacă la început era un pionierat, de la cum arăta platforma și calitatea videoclipurilor, acum e vorba de o profesionalizare, crește calitatea materialelor atât tehnic, cât și prin valoarea pe care o aduc. Acum, există specialiști care îți arată cum poți să rezolvi lucruri la tine acasă sau unde ai nevoie. Este chiar la nivelul unui curs, ba chiar s-au dezvoltat și platfome online care găzduiesc cursuri video”, descrie Dorin Pena modul prin care oamenii se informează sau își rezolvă problemele acum.

„Uite, un exemplu e acesta. Când ai o problemă în casă și, de regulă, ai nevoie de un om specializat pe acea îndeletnicire, în loc să suni la un necunoscut, pe baza unui număr găsit la rubrica de anunțuri, e mai simplu să deschizi un video și să rezolvi mare parte din probleme cu sfaturile unui specialist. Totodată, capeți mai multă încredere în expertiza lui, dacă vezi cum face. Astfel, platformele video devin biblioteci”, susține directorul Cisco România.

Cele mai probabile cauze care pot schimba o industriei, atât prin startup, cât și prin concurența deja existentă

Cine poate avea un impact disruptiv asupra industriei tale in vortex digital

Toată această interacțiune și adaptare la Internet se întâmplă și cu transformarea acestui mediu. Dacă din anii ’90 până în prezent Internetul tradițional s-a axat mult pe creșterea de bandă, acum este etapă adăugării de dispozitive la acesta. Mișcarea aceasta se numește „Internetul Lucrurilor”, în care mașina, frigiderul, televizorul, brățara de fitness și multe altele se conectează prin Internet.

În acest caz crește însă nevoia de adrese IP, identitate pentru fiecare gadget, nu atât nevoia de bandă. „Una este să tratezi cinci conexiuni la 1Gbps și alta este un milion la 10KBps. Este o diferență fundamentală în cum evoluează Internetul față de până acum”, afirmă Dorin Pena.

Acces mai rapid la specialiști

Vor urma decenii în care societatea se va transforma după era digitală. Revoluția industrială a adus o industrie puternică, moduri mai ușoare de a prelucra mai mult și mai repede, iar impactul social a marcat dezvoltarea diviziunii sociale a muncii și s-au impus relațiile economice capitaliste în fața celor feudale. Acum a venit vremea îmbunătățirii vieții prin muncă fizică mai puțină și prin comunicare mai rapidă și acces mai rapid la cunoștințe și experți.

În ce proporție sunt oamenii de acord cu modul în care disruperea digitală va schimba societatea

Disruperea digitala si cum o vad oamenii - vortex digital

Vedem în prezent un consum de video foarte mare, dar este destul de limitat în ceea ce înseamnă aplicabilitatea în industrii cu adevărat utile. Totuși, consumul de video va crește dincolo de entertainment.

Există deja experimente în desfășurare pentru medicină la distanță. „Există programe pilot pentru consultanță la distanță. Astfel, un tomograf scanează un pacient și generează o cantitate mare de date. Acest pachet e trimis prin Internet către un centru, unde poate fi consultant de un medic specializat, fără să fie nevoie să se deplaseze”, explică Pena.

„Este un început, dar aceste modele, în timp, vor scala. Vom putea fi consultați la un centru de medicină, unde vom fi scanați cu un aparat special. Acele date vor fi trimise într-un alt centru, unde vor fi analizate de un doctor și acela va putea oferi un diagnostic de la distanță. Odată scalată această funcționalitate, lucrurile se schimbă și crește și accesul la specialiști”, definește directorul Cisco România scopul acestei conectări tot mai mari a serviciilor la Internet.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele