„Poliţia Română” vine sub formă de virus periculos pe Android

După ce a facut ravagii pe PC-urile din întreaga lume, acest tip de infecţii intitulate ransomware, de tipul „„, au ajuns pe Android.

android ransomware virus

Aţi fi uimiţi câţi viruşi se reinventează pentru a dobândi un caracter cross-platform şi pentru a fi portaţi pe mobile. Cea mai recentă dovadă de ransomware pe Android poartă numele Tojan.Koler.A şi, din mai multe puncte de vedere, este similar cu popularul „Poliţia română”.

Noul virus vă invită călduros să transferaţi 300 de dolari  într-un cont, dacă vreţi să vă mai folosiţi vreodată telefonul. Nu de alta, dar primul lucru pe care îl blchează Koler.A este accesul la ecranul principal al aparatului şi, implicit, la tot ce aveţi instalat pe el. Partea de impact din această ecuaţie constă în faptul că mesajul afişat este personalizat cu adresa voastră IP şi oraşul în care vă aflaţi.

Pe lângă inabilitatea de a vă folosi telefonul, vă este servită o ameninţare foarte serioasă, sub formă de şantaj, cum că aţi accesat conţinut pornografic ilegal. Aparent, dacă nu plăţiţi suma aferentă şantajului, toate dovezile comportamentului vostru îndoielnic sunt din localitatea în care vă aflaţi. Alternativa constă într-o plată unică de 300 de dolari imposibil de urmărit printr-un serviciu precum Paysafecard sau uKash. Dacă reuşiţi printr-o minune să scapaţi de respectivul mesaj pentru a intra în meniu, staţi liniştiţi, în 5 secunde va fi afişat din nou.

Metoda de infectare este una destul de simplă şi vă expuneţi zilnic la ea. Totul pleacă de la reclame maliţioase care vă sunt afişate pe diverse website-uri şi care vă invită, într-un mod aparent nevinovat, să instalaţi diverse programe.

Dacă nu aveţi configurat telefonul să nu poată instala nimic din afara Google Play, sunteţi în pericol de a fi infectat cu acest troian de tip ransomware.

Citește și: