Imagini de arhivă cu 10 mari momente istorice [VIDEO]
Eclipsa trăită de români la finalul anilor ’90
Cei de la Associated Press vor încărca pe YouTube peste jumătate de milion de videoclipuri, acoperind evenimente din 1895 până în prezent. România nu lipsește de pe harta digitală a agenției de presă.
Associated Press, agenția care deține una dintre cele mai importante colecții de videoclipuri istorice, va încărca pe YouTube nu mai puțin 500.000 de materiale cumulând peste un milion de minute. Fiind înregistrate încă din anul 1895 până în prezent, acestea vor acoperi aproape întreaga istorie modernă a omenirii, incluzând, printre altele, unele dintre cele mai importante momente ale secolului XX. Printre acestea se găsesc înregistrări cu personalități marcante, precum Marilyn Monroe, Muhammad Ali, Nelson Mandela sau Jon F. Kennedy.
Deși, pentru moment, acestea nu conțin reclame, pe viitor agenția de presă ar putea încerca să monetizeze această colecție. Videoclipurile sunt încărcate în continuu de câteva săptămâni, rata fiind de aproximativ 30.000 în fiecare zi. După cum au declarat și oficiali din cadrul agenției, unele materiale sunt încărcate pentru a înțelege mai bine evenimente care au loc în prezent.
Tot România, dar acum într-un videoclip în care condițiile meteo nefavorabile sunt vedete
Cei de la Associated Press au publicat rezumatul unui meci dintre Anglia și Germania, care a avut loc înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, și în care se poate vedea foarte clar cum membrii echipei englezești prezintă salutul nazist în timp ce este intonat imnul Germaniei. Din câte se pare, acesta era un gest normal în acea perioadă, în care ororile nazismului se făcuseră văzute încă. Din colecția Associated Press, am selectat zece dintre cele mai interesante videoclipuri din istorie, unul dintre acestea având legătură cu țara noastră.
Demonstrațiile din Piața Tiananmen
Evenimentele care au avut loc în Tiananmen în 1989 sunt unele dintre cele mai șocante din istoria modernă a Chinei. În cadrul acestora, oamenii au asistat la una dintre cele mai memorabile scene din istorie: o întreagă coloană de tancuri care se îndrepta către protestatari a fost oprită, pentru o perioadă scurtă, de către un singur om; neînarmat, acesta a refuzat să se dea la o parte din cale blindatelor, iar unele surse menționează că acțiunile sale ar fi salvat viața unui număr important de persoane.
Pe lângă această scenă importantă, videoclipul de mai jos include cadre cu studenții răniți în piață și cu soldații păzind obiective importante în timp ce aceasta era ocupată.
Atacurile din 11 septembrie 2011
Atacurile de la 11 septembrie din 2001 au schimbat lumea , pornind unul dintre marile războaie ale ultimilor ani: cel împotriva terorismului. În videoclipul de mai jos este surprins momentul în care unul dintre turnurile gemene este lovit de către un avion și se pot auzi în fundal diverse persoane vorbind. După aceste atacuri, americanii au pornit operațiunile în Afganistan, iar la doi ani distanță, pe cele din Irak.
Când Apple a lansat primul iPhone
Pe 9 ianuarie, în anul 2007, Apple a schimbat industria telefoanelor mobile pentru totdeauna, odată cu introducerea iPhone-ului. Deși nu a fost primul smartphone apărut, primul iPhone s-a bucurat de un succes fără precedent, reușind să le aducă miliarde de dolari celor de la Apple, ca urmare a vânzărilor uriașe pe parcursul anilor următori.
Când Zidul a fost dărâmat
Zidul Berlinului separa Berlinul de Vest de Berlinul de Est și de Republica Democrată Germană. Construit în anul 1961, acesta a reprezentat pentru 28 de ani simbolul divizării care exista într-una dintre cele mai mari națiuni ale Europei, divizare care a fost înfăptuită odată cu sfârșitul războiului. Germania a fost reunificată abia în 1990, iar Zidul a fost înlăturat doi ani mai târziu.
Prăbușirea Hindenburg-ului
Hindenburg-ul este probabil cel mai cunoscut dirijabil din istorie, în mare parte datorită dezastrului care a dus la finalul tragic al acestuia. Hindenburg este unul dintre cele mai mari aeronave construite vreodată, iar câteva imagini din timpul prăbușirii acestuia pot fi văzute mai jos.
Asasinarea lui Kennedy
Unul dintre cei mai tineri președinți din istoria Statelor Unite a fost asasina în anul 1963, de către Lee Harvey Oswald, în Dallas, în timpul unei vizite oficiale. Kennedy fusese avertizat în legătură cu această vizită și în legătură cu utilizarea unei mașini decapotabile, însă nu a ascultat de sfătuitorii săi.
Misiunile care au dus omul pe Lună
Associated Press ne prezintă câteva dintre cele mai importante cadre surprinse în timpul misiunilor Apollo 11 și Apollo 12. Cea dintâi, după cum știți, a fost prima misiune a unui echipaj pe lună, Neil Armstrong devenind primul om care a pus piciorul pe satelitul natural al Pământului. Buzz Aldrin a fost al doilea, dar de aproape jumătate de secol revenirea n-a mai fost atât de dorită.
Meciul dintre Anglia și Germania
Imaginile cu regina Marii Britanii prezentând salutul nazist au stârnit numeroase controverse în ultima perioadă, motiv pentru care Associated Press a eliberat acest videoclip. În el, se poate observa foarte clar cum membrii echipei naționale de fotbal a Angliei prezintă salutul nazist înainte unui meci cu Germania, în timpul intonării imnului echipei gazdă. Deși pare greu de crezut, la acea vreme acesta nu era un gest condamnabil, nazismul nefiind încă asociat cu atrocitățile pe care le știm cu toții acum.
Cel mai promițător vas de croazieră: Titanic
Dacă îl comparăm cu vapoarele din ziua de astăzi, Titanic nu este atât de impresionant. În condițiile în care numeroase vase folosite acum sar ușor de 350 de metri, Titanicul nu avea decât 269,1 metri în lungime. Dar în anul 1912, acesta era cel mai mare vapor construit vreodată, o minune a ingineriei navale a acelor vremuri. Considerat a fi imposibil de scufundat, Titanicul și-a găsit sfârșitul pe mare, la 600 de kilometri de țărmul canadian, în urma unei coliziuni cu un ghețar.
Vasul a părăsit portul Southampton în data de 10 aprilie. Înaintea acestui moment însă vaporul a fost intens promovat drept unul de nescufundat. Aroganța celor care l-au clasificat astfel și graba cu care a fost construit a dus la ignorarea măsurilor esențiale de siguranță. iar în momentul în care acesta s-a lovit de ghețar, nu erau suficiente bărci de salvare la bord pentru toți pasagerii.
Vizita lui Richard Nixon în România
Vizita lui Richard Nixon în România a venit într-o perioadă extrem de interesantă pentru țara noastră. Spre deosebire de alte țări membre ale Pactului de la Varșovia, România începuse să se distanțeze din ce în ce mai mult de Uniunea Sovietică. Intențiile lui Ceaușescu au devenit foarte clare în 1968, în timpul Primăverii de la Praga, atunci când acesta refuzat să trimită armata română în Cehoslovacia. Mai mult decât atât, acesta a condamnat atitudinea URSS-ului, iar teama de o posibilă invazie a dus la crearea Gărzilor Patriotice.
Acțiunile liderului român nu au trecut neobservate, iar în anul 1969, Richard Nixon, președintele Statelor Unite ale Americii, a efectuat o vizită oficială în țara noastră. Fragmente din timpul întâlnirii acestuia cu Ceaușescu pot fi vizionate în videoclipul de mai jos.