20 oct. 2015 | 06:41

Vezi în fiecare zi cum a arătat Pământul ieri

ACTUALITATE
Vezi în fiecare zi cum a arătat Pământul ieri


Cei de la NASA au inițiat un nou proiect prin intermediul căruia ne arată imagini cu planeta Pământ realizate în ultimele 36 de ore.

Indiferent dacă sunteți sau nu pasionați de astrologie, planeta noastră este fascinantă în fiecare imagine, nu contează dacă îi spuneți Pământ, Terra sau folosiți orice alt apelativ. Din păcate, cele mai multe imagini cu planeta Pământ pe care le găsiți online au o vechime semnificativă și, cu toate că nu s-au schimbat multe între timp, exact micile variații sunt atrăgătoare.

Pornind de la această premisă, cei de la NASA au lansat un nou website accesibil la adresa http://epic.gsfc.nasa.gov/. Aici veți putea vedea în fiecare zi cel puțin zece imagini de actualitate cu planeta pe care trăim. Cum era de așteptat, acestea vor ilustra jumătate luminată de soare. Pe lângă faptul că imaginile ne vor permite să vedem planeta Pământ în ultimele 24 – 36 de ore de la o distanță de aproximativ 1,6 milioane de kilometri, merită să aveți în vedere echipamentele folosite.

Fiecare imagine de pe noul website va fi imortalizată folosind camera EPIC – Earth Polychromatic Imaging Camera montată pe satelitul DSCOVR – Deep Space Climate Observatory. Deoarece camera EPIC este destul de limitată ca și performanță, fiecare imagine va fi întâi procesată de cei de la NASA înainte să ajungă online. EPIC nu poate captura decât cadre la 4 megapixeli cu un spectru de culoare redus în rafale de câte 10 pe secundă. Online vor ajunge cadre cu o rezoluție nativă de 12 megapixeli pe care să le puteți explora în detaliu.

Proiectul este unul foarte atractiv. Rămâne doar să vă lăudați în fața colegilor, data viitoare când folosiți o astfel de imagine într-un proiect, că așa arăta planeta Pământ în urmă cu doar câteva ore.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele