30 dec. 2015 | 12:30

VertiGo este o mașină creată de Disney ce merge pe pereți

VIDEO
VertiGo este o mașină creată de Disney ce merge pe pereți

Departamentul de cercetare al celor de la Disney s-a făcut remarcat printr-o serie de proiecte interesante, iar VertiGo este cel mai recent dintre ele.

După ce am văzut online mai multe dovezi ale creativității echipei de ingineri din cadrul Disney Research, respectivul departament a inițiat o colaborare cu ETH Zurich. Scopul respectivului parteneriat a constat în realizarea unei mașini robotice de dimensiuni relativ mici care să fie capabilă să meargă atât pe orizontală cât și pe verticală. Cu alte cuvinte, VertiGo trebuia să știe să se deplaseze pe pereți.

Rezultatul colaborării îl puteți vedea în clipul de mai sus și este de-a dreptul impresionant. Modul în care VertiGo ,,realizează tranziția de la pământ pe perete” este cel puțin remarcabil. Nu este însă nici un fel de magie în spatele acestei performanțe, iar roțile nu au lipici. Pentru a atinge această performanță, sunt folosite două elice, pe lângă cele patru roți aferente oricărei mașini. dintre care doar două sunt folosite la viraje. Fiecare elice are două grade de rabatare pentru a ajusta direcția fluxului de aer. Datorită acestui sistem, nu este foarte relevant tipul suprafeței de pe perte și nici dacă există deformări mai mari sau mai mici. Elicele vor crea presiunea necesară și vor defini orientarea deplasării. Mai precis, dintre cele două, elicea din spate împinge vehicolul către perete, în timp ce elicea frontală creează saltul necesar tranziției.

În acest mod, roboții care vor folosi tehnologia celor de la Disney vor avea posibilitatea să se deplaseze în orice condiții, pe orice suprafețe și în orice planuri. Practic, în câteva secunde poate face tranziția de la perete pe podea și invers, iar aplicațiile sunt incredibile.

masina VertiGo

Din păcate, nu puteți pune mâna pe rezultatul proiectului creat de Disney la ora actuală și nici nu se știe dacă se va materializa vreodată într-un produs de masă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele