Un satelit personal te-ar costa mult mai puțin decât crezi
Sateliții devin din ce în ce mai mici, iar același lucru se poate spune și despre prețurile lor.
Cubesats, de exemplu, cântăresc 1.33 kilograme sau chiar mai puțin și au devenit rapid populari printre cercetători. Totuși, deși prețul lor e mai mic decât al sateliților clasici imenși, e în continuare desutul de piperat. O alternativă rezonabilă e ThumbSat. Pentru 20.000 de dolari, compania îți furnizează și o aplicație numită Mission Builder, iar hardware-ul devine rapid satelitul tău personal. Mai mult decât atât, ți-l poți personaliza prin alegerea componentelor. Satelitul ar trebui să cântărească 25 de grame sau mai puțin, iar cu camera la o rezoluție de 2048×1536 de pixeli, poate funcționa ca un microscop, un macroscop sau un telescop. La bord, are 128MB memorie hard și 512MB memorie flash.
De asemenea, Thumbsat se ocupă de tot demersul studiului pe care vrei să îl faci. După ce îți lansează satelitul, îi vor monitoriza poziția cu stațiile montate special pentru acest scop, iar datele colectate pot fi procesate complet legal. Satelitul se va întoarce în atmosferă după 8-10 săptămâni, iar un alt avantaj e că sunt prea mici pentru a reprezenta vreun pericol în cazul în care ard.
Problema sateliților mici în trecut era reprezentată întocmai de partea cu lansarea în spațiu. Mai există și PocketQubes, care costă 35.000 de dolari și măsoară cinci centimetri, iar un avantaj al lor e că au baterii mici și performante. De asemenea, materialul folosit pentru construcția lor este fie aluminiul, fie aliaje ale acestuia, având o densitate de trei ori mai mică decât cea a apei.
Legea lui Moore spune că numărul de tranzistori dintr-un circuit integrat se dublează la fiecare doi ani. Tradus, acest lucru sugerează că obiectele computerizate devin mai puternice și totodată mai ieftine în mod constant, ceea ce ar trebui să știi dacă ți-ai înlocuit recent laptopul. Practic, putem strecura din ce în ce mai multă putere în spații din ce în ce mai mici. PocketQube are, de exemplu, termometru, accelerometru, girometru și magnetometru.
O altă variantă ar fi TubeSat, care costă doar 8.000 de dolari, inclusiv cu lansarea făcută de Interorbital Systems. Poți face înregistrări video din spațiu, măsura câmpul magnetic al planetei, urmări migrația animalelor, monitoriza atmosfera și structura spațiului chiar de deasupra Pământului. Este puțin mai mare decât ceilalți, dar are masa și volumul mai mici decât CubeSat. Precum ThumbSat, TubeSat transmite datele înapoi pe Pământ prin frecvențe radio, dar nu beneficiezi de aceeași procesare ca în cazul versiunii mai scumpe.
Suntem de acord cu faptul că 8.000-20.000 de dolari nu înseamnă puțini bani, dar în raport cu lucrurile pe care le poți face, investiția merită. Oricum, probabil că prețurile vor scădea din ce în ce mai mult și, peste câțiva ani, ne vom permite să le oferim copiilor noștri sateliți pe post de cadouri.